Кламер БГ - Новини: Сарафов иска уволнение на апелативния прокурор на Варна

Сарафов иска уволнение на апелативния прокурор на Варна

България

|
Ср, 30 Авг 2023г. 10:18ч.
Сарафов иска уволнение на апелативния прокурор на Варна

Владимир Чавдаров. Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Борислав Сарафов е предложил на Висшия съдебен съвет (ВСС) да освободи от длъжност апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров. В момента той е подсъдим по дело за незаконно държане на боеприпаси. Чавдаров бе отстранен от длъжност, но сега Сарафов настоява и за излизането му от системата.

В мотивите си главният прокурор посочва, че широкото медийно отразяване на случая с Чавдаров е навредило на институцията. Заеманата от него длъжност е изисквала висок морал, почтеност и поддържане на доверие у обществото. Вместо това действията му са в разрез с етичните правила за магистратите и се отличават с висока степен на обществена укоримост, пише в предложението.

Делото срещу Чавдаров се разви със скорост, нетипична за българската действителност. За разследването срещу него се разбра в края на юни. Само два месеца по-късно делото бе внесено в съда.

Разследването обаче претърпя сериозна промяна. В началото се говореше, че той е разследван за корупционно престъпление по сигнал, подаден от кмета на Варна – Иван Портних. След това производството се оказа за незаконно държане на боеприпаси – 335 патрона в повече от разрешеното му количество. За корупционното дело бе заявено, че е отделено заедно с други материали за допълнително разследване.

mediapool.bg