Кламер БГ - Новини: Морфов е уволнен от Народния театър, Велислава Кръстева напуска сама

Морфов е уволнен от Народния театър, Велислава Кръстева напуска сама

България

|
Вт, 28 Фев 2023г. 23:21ч.
Морфов е уволнен от Народния театър, Велислава Кръстева напуска сама

Директорът на Народния театър Васил Василев накрая освободи пиарката си Велислава Кръстева, но в

Скандалът в Народния театър "Иван Вазов" стигна своята връхна точка. Директорът Васил Василев е уволнил дисциплинарно главния режисьор на театъра Александър Морфов.

Уволнението е дисциплинарно за уронване на престижа на директора на театъра, обяви самият Морфов пред "Площад Славейков". Той е получил заповедта лично от Василев в ранния следобед във вторник.

По-рано с цитат от "Еклисиаст" Велислава Кръстева обяви, че напуска поста на пиар на Народния театър "Иван Вазов". Кръстева бе дългогодишен пиар на Ахмед Доган.

"От 1 март не съм част от екипа на Народния театър "Иван Вазов". За мен беше чест", написа Кръстева и цитира "Еклесиаст":

"Има време за всяко нещо и определено време за всяко намерение под небето: време за раждане и време за умиране; време за насаждане и време за изкореняване на насаденото; време за убиване и време за изцеляване; време за събаряне и време за градене; време за плачене и време за смеене; време за жалеене и време за танцуване; време за хвърляне на камъни и време за събиране на камъни; време за прегръщане и време за въздържане от прегръщане; време за търсене и време за изгубване; време за пазене и време за изхвърляне; време за късане и време за шиене; време за мълчане и време за говорене; време за обичане и време за мразене; време за война и време за мир", пише в поста във фейсбук.

Кръстева беше пиар на Народния театър и влезе в конфликт с режисьора Александър Морфов, който надраска вратата на кабинета ѝ с надписи "ДПС" и "Изчезвай".

През почивните дни стана ясно, че директорът на театъра Васил Василев иска да промени структурата на театъра. Новият вариант предвижда премахването на длъжностите на главен режисьор и на директор по връзки с обществеността и медиите. Така ще бъдат отстранени и заемащите тези длъжности Александър Морфов и Велислава Кръстева и така да се потуши напрежението в "първата" трупа.

По повод новата структура на Народния театър "Иван Вазов" в отговор на запитвания от медии от Министерството на културата информираха, че служебният министър Найден Тодоров е върнал за "корекции" новия устройствен правилник на театъра заради пропуски. От там обаче не уточниха какви са измененията в структурата, предложени от ръководството на Народния театър.

В същото време се уточнява, че според Закона за закрила и развитие на културата, "културните институти определят самостоятелно своите задачи и структура съобразно предмета на дейността си". Утвърждаването на структурата на театрите е задължение на техните директори, се казва в съобщението на културното министерство.

Скандалите около Народния театър обаче се завъртяха и около самия директор Васил Василев и неговите партийни връзки. В серия от разследвания Mediapool установи, че Василев дори и в момента в ръководството на партия със стилизирана петолъчка - Българска прогресивна линия. Оказа се, че Василев е назначил в театъра като финансов контрольор съпартиеца си Лало Кирилов, а за графичен дизайнер Николай Димитров, който е син на съпартиеца му Асен Димитров.

mediapool.bg