Кламер БГ - Новини: Регионалният министър остана само с един заместник

Регионалният министър остана само с един заместник

България

|
Пет, 13 Авг 2021г. 17:19ч.
Регионалният министър остана само с един заместник

Валентина Върбева

Тресящото се от скандали Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) остана само с един заместник-министър.

Служебният премиер Стефан Янев е освободил от поста заместник-министър на регионалното развитие Валентина Върбева, съобщи правителствената информационна служба. Мотиви за уволнението й не се посочват.

Върбева се разделя с поста в деня, в който протестираха работниците от "Автомагистрали Черно море", заради задължения на държавата към компанията от близо 37 млн. лв.

Така всички заместници на служебния министър на регионалното развитие арх. Виолета Комитова, с които тя пое влезе да управлява в МРРБ в началото на мандата вече напуснаха.

Първи беше сменен Тодор Стоянов. Причината за смяната му по негови обяснения бе, че е участвал в протеста пред сградата на ДАНС. Той живее на съпружески начала с Десислава Христова - бивш кадър на ДПС, която оглави директорския борд в добилото скандална слава дружество "Автомагистрали" по времето на Комитова.

На негово място беше назначен Захари Христов, който на парламентарни избори през април беше на 4-та позиция в листата на БСП за Пловдив-област.

В края на юли по телефона от поста беше освободен и заместник-министърът на регионалното развитие Тодор Анастасов, който отговаряше за пътищата. Официалният мотив беше, че той е предложил на Комитова назначенията на двама от тримата представители в директорския борд на АПИ, които регионалният министър първо уволни, а после върна единият от тях отново, но като изпълняващ длъжността, поради липса на кандидати.

Сега е освободена и третият заместник на Комитова - Валентина Върбева. Тя заемаше същият пост и по време на първия служебен кабинет на Румен Радев през 2017 г., когато начело бе Огнян Герджиков. Тогава Върбева и арх.Комитова бяха заместник министри. Валентина Върбева отговаряше за изпълнението на оперативна програма "Региони в растеж" и еврофондовете в МРРБ. Тя е работила още в Министерството на финансите, Агенция "Пътна инфраструктура" и БДЖ. Върбева е "магистър" от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

Неофициално се коментира, че с арх. Виолета Комитова никой вече не иска да работи, заради непостоянните й решения, които понякога се сменят за часове.

Регионалният министър е един от малкото в служебното правителство,, който не представи пред медиите екипа си и приоритетите за работа. Тя е и единственият служебен министър, който се раздели и с всичките си първоначални заместници.

mediapool.bg