Кламер БГ - Новини: Радев с анализ на войната: Най-голямата грешка беше контранастъплението на Украйна

Радев с анализ на войната: Най-голямата грешка беше контранастъплението на Украйна

България

|
Пон, 20 Ноем 2023г. 13:48ч.
Радев с анализ на войната: Най-голямата грешка беше контранастъплението на Украйна

Румен Радев, сн. ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев смята контранастъплението на украинските сили като най-голямата стратегическа грешка във войната, тъй като тогава е изпуснат моментът за преговори.

“Най-голямата грешка бе контранастъплението. Спомняте си за възторжения период, в който всички ние подтиквахме Украйна към него. Аз бях убеден, че точно преди него беше времето за сядане на масата за преговори. Тогава Русия беше в слаба позиция, зашеметена от загубата на територии. Украйна беше в подем“, каза Радев по време на конференцията “Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“.

Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация “Фридрих Еберт“.

Радев коментира, че сега Русия усеща военен подем и отхвърля прекратяването на огъня, а все повече се усеща умора от икономическите и социални последствия.

По думите му е имало грешни стратегически преценки и на двете страни.

Русия мъгляво и неадекватно е формирала политическите си цели и е подценила волята на украинския народ да защитава своята свобода. Другата страна обаче е подценила военния и икономически потенциал на Русия.

“Убеждаваха, че само няколко месеца санкции ще задушат руската икономика. Същите медии сега съобщават, че военнопромишленият комплекс на Русия е в подем“, каза Радев.

По думите му тези изводи са формирани не от него, а от позициите на водещи политици, висши военни, анализатори и медии от целия западен свят.

Дано не им лепнат на тях епитета “путинисти“, каза Радев, който е един от малко европейски лидери, който си позволи да заема проруски позиции.

В понеделник той неколкократно определи Русия като агресор и коментира, че мирът не трябва да е за сметка на отстъпление пред агресора.

Само преди няколко месеца Радев обвини Украйна за продължаващата война.

Конфликтът идва към нас

По думите му сега конфликтът се разширява и идва към нас.

“Агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт“, посочи Радев.

"Мир, но не отстъпление пред агресора"

“Имаме пред себе си много сложна дипломатическа дилема. Ако тази война не бъде прекратена с примирие за започване на преговори, жертвите и разрушенията ще растат и то с още по-голяма скорост. Но, ако Украйна и цивилизованият свят се примири с отнетите територии по насилствен начин, то означава, че приемаме, че в наше време е възможно със сила да се решават подобни въпроси. Това е голяма дилема, тя е крайъгълният камък на всички дипломатически усилия. Трябва да се намери такава разменна монета, която да гарантира сигурността и на двете страни“.

По думите му “трябва да приемем, че наистина е дошло времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, но в никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора“.

“Най-големият тест и основен въпрос, за да могат да бъдат решени и всички други, е да си отговорим колко ценен е за нас човешкият живот. И днес в Украйна ще загинат стотици хора. Същия подход трябва да приложим и за войната между терористичната групировка “Хамас“ и Израел. Преобладаващата част от държавите вече подкрепиха правото на Държавата Израел за самозащита, но това право трябва да се упражнява чрез стриктно спазване на международното право и не трябва да води към катастрофална хуманитарна криза“, каза Радев.

България да има устойчива външна политика

По думите му дипломацията проправя пътя за предвидимост в международните отношения и заради това е от ключово значение за не голяма страна като България да бъде активна част от всички усилия.

"България трябва да развива своя капацитет, за да може активно да допринася в НАТО и Европейския съюз за намиране на консенсусни решения, за отстояване на нашия интерес. Но затова ни трябва и една устойчива външна политика, която да е неподвластна на конюнктурни виждания, на тяснопартийни интереси и на политически пристрастия", заяви Румен Радев.

Европа изостава от САЩ и Китай

Радев коментира, че светът е минал от фаза на разоръжаване към фаза на въоръжаване.

“Надпреварата, която се отприщи, ще има дълбок икономически и социален ефект, който ще ражда политически напрежения и катаклизми в редица държави. Европа започна да изостава спрямо САЩ и Китай, и енергийната война допринесе за това. Няма как цената на газа и електричеството в САЩ и Китай да е няколко пъти по-ниска от тази в Европа и да говорим за конкурентност на европейската икономика в дългосрочен план. Ако Европа не постави своя интерес на първо място, тази разлика в икономическото и научно-техническото развитие ще расте“, посочи Радев.

mediapool.bg