Кламер БГ - Новини: Радев отказва да освободи главния секретар на МВР

Радев отказва да освободи главния секретар на МВР

България

|
Четв, 24 Авг 2023г. 16:12ч.
Радев отказва да освободи главния секретар на МВР

Петър Тодоров. Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев даде знак, че няма да освободи от поста главния секретар на МВР Петър Тодоров. Реакцията му не е изненадваща предвид обтегнатите му отношения с правителството. По закон процедурата по назначаване и освобождаване на висшия професионален ръководител в МВР завършва с президентски указ, който Радев очевидно няма намерение да подпише.

Отстраняването на Тодоров бе поискано от кабинета след убийството Алексей Петров. Основният аргумент на правителството бе, че вътрешният министър Калин Стоянов му нямал доверие и не можел да работи с него.

Няколко дни по-късно Стоянов внесе в президентството искане за стартиране на процедурата по отстраняване, както и доклад с мотиви. В тях Тодоров е критикуван заради лоша организация на работата в МВР. Споменават се, че под негово ръководство са загинали шестима полицейски служители. Част от тях загубиха живота си покрай нелегалния трафик на мигранти. След третия смъртен случай Тодоров подаде оставка миналото лято, но Радев не я прие.

Освен за тези случаи Стоянов критикува Тодоров и заради други гафове на МВР – забавеното разследване на убийството на Димитър Малинов от село Цалапица, мистериозната поява у нас и последвалата смърт на Ангел Христов от т.нар. братя Галеви, докато същият бе издирван от Интерпол и за убийството на психолога Иван Владимиров-Нав. По тези казуси бяха установени нарушения в работата на полицията.

Още по темата:

Вътрешният министър стовари гафовете на МВР върху главния секретар

В отговор Радев заявява, че исканията на правителството противоречат на данните на МВР, в чиито доклади се отчитал напредък по разкриването на престъпления. Според президента искането за отстраняване на Тодоров е продължение на "на пълномащабната чистка в тази институция".

"Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на "Продължаваме промяната" от месец май т.г., в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта "местните избори ще са с наше МВР". Държавният глава счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените", заявиха от президентството.

mediapool.bg