Кламер БГ - Новини: Радев награди бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Стоян Денчев

Радев награди бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Стоян Денчев

България

|
Вт, 17 Окт 2023г. 16:58ч.
Радев награди бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Стоян Денчев

Радев и Стоян Денчев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Стоян Денчев, който е бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и бе разкрит от комисията по досиетата като бивш агент на Държавна сигурност (ДС).

Поводът за удостояването с отличието е "неговият значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-годишнина".

Денчев е обявен за сътрудник на Държавна сигурност с решение на комисията по досиетата още през 2007 г., когато е проверяван в качеството му на депутат.

Той е бил агент във Второ главно управление (контраразузнаването) под псевдоним Симеонов. Работил е там до 1990 г., когато е снет от действащия оперативен отчет.

Следва групировката "Мултигруп" на бизнесмена Илия Павлов, който беше застрелян през 2003 г., на която Денчев е вицепрезидент в последните години от съществуването ѝ.

Името му е свързано и с ДПС, чийто депутат е в 37-то НС.

През деветдесетте години Денчев заема държавни постове - той работи в администрацията на Министерския съвет при правителствата на Димитър Попов и Филип Димитров, издига се до главен секретар на МС в правителството на Любен Беров (създадено с мандата на ДПС), става посланик във Финландия, почетен консул на Оман в България.

Негова е заслугата полувисшият институт по библиотекознание, превърнал се в Колеж по библиотекознание и информационни технологии през 2010 г. (по време на правителството на Бойко Борисов) да стане Университет по библиотекознание и информационни технологии, чийто ректор е от времето, когато все още това е колеж.

Университетът предоставя лекторска трибуна на редица лица, които намират място във висшата власт или когато слязат от нея. По "стечение на обстоятелствата" те са свързани с ДПС.

Заради юбилея си Стоян Денчев бе удостоен по-рано тази година и от служебния министър на културата Найден Тодоров с най-високия почетен знак на Министерството на културата "Златен век – огърлие".

Във вторник Радев удостои с Почетния знак на президента още народната певица Златка Ставрева, диригента на Академичния ход към Националния студентски дом Дарена Попова, хореографа доц. Георги Хинков и други.

При връчването на отличията Радев каза, че всички те "се радват на високо обществено признание и уважение".

mediapool.bg