Кламер БГ - Новини: ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за ключови закони и постове в НС (обновена)

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за ключови закони и постове в НС (обновена)

България

|
Вт, 18 Апр 2023г. 19:29ч.
ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за ключови закони и постове в НС (обновена)

Съвместна пресконференция на ГЕРБ и коалиция

ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" се договориха за обща законодателна програма на 49-ото Народно събрание, включваща най-важните приоритети. Освен това е решено Росен Желязков от ГЕРБ да бъде председател на парламента, a председателят на парламентарната правна комисия ще бъде излъчен от ПП-ДБ.

Така двете най-големи парламентарни формации се опитват да гарантират, че най-важните реформи и закони ще са приети преди евентуални нови избори. А до такива ще се стигне, ако настоящият парламент отново не успее да излъчи редовно правителство. Към момента обаче ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не водят разговори за правителство.

Коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България", която е втора политическа сила, има решение да не подкрепя кабинет с участието или мандата на ГЕРБ.

Големият водораздел си остава корупционният управленски модел на бившия премиер Бойко Борисов, който ГЕРБ не иска да признае, още по-малко пък да се разграничи. Ето защо всяка колаборация с ГЕРБ е неприемлив компромис за която и да е партия, претендираща за порядъчност. От друга страна обаче, след петите поред избори за две години и ненормално големият период на президентско управление (чрез служебни правителства), "Продължаваме промяната-Демократична България" твърдят, че искат да дадат шанс за приемане на законите и реформите, от които България се нуждае.

"ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се обединиха около решението Росен Желязков да е председател на НС", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ във вторник след поредния кръг от преговори с представители на ПП-ДБ.

Николай Денков от ПП-ДБ отбеляза, коалицията още няма номинация за председател на правната комисия.

Възможно е, ако парламентът работи повече от 3 месеца, да има ротация и на председателя на Народното събрание, и на шеф на правната комисия, каквото беше предложението на ПП-ДБ в първия ден на новия парламент.

Очаква се председателят на парламента да бъде избран в сряда.

Още по темата:

За каква законодателна програма се разбраха ГЕРБ и ПП-ДБ (списък)

Двете формации вече са изготвили общ списък със законопроекти, които ще предложат на останалите политически сили. Те засягат реформите по Плана за възстановяване и устойчивост, присъединяването на България към еврозоната и Шенген, законопроектите за промени в НПК (въвеждането на механизъм за контрол над главния прокурор), поправките за разделяне на КПКОНПИ на две, както и законопроект за защита от домашно насилие.

"Списъкът със законодателната програма ще бъде публичен и медиите ще имат достъп до него", допълни Атанасова.

Част от законопроектите са внесени от служебното правителство, а други ще бъдат изготвени и внесени от двете формации.

ПП-ДБ: Не преговаряме за правителство

Николай Денков изрично уточни, че разговорите, които се водят в момента, са само за законодателни програми, а не за подкрепа на правителство.

"На тази маса обсъждаме само законодателната програма. Не объсждаме сформиране на правителство. Нямаме такъв мандат, това е разговор между лидери на партии. След това започват всякакви следващи разговори - комисии, смяна на регулатори и правителство, но това е отговорност на мандатоносителя", подчерта Денков.

Той добави, че позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепи правителство с първия мандат, остава. По думите му въпросът ще бъде обсъден отново, но не вярва да има промяна.

"Диалогът е изключително необходим и струва ми се, че преди 2 месеца, преди 2 години никой не си представяше, че ще успеем в името на някаква обща цел да седнем на една маса и да водим този диалог. Тонът е конструктивен, колегиален и експертен. В този смисъл ние ще положим всички усилия за редовно правителство", каза от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Предстоят лидерските разговори, естествено", добави тя и уточни, че това са по-важните разговори за съставяне на кабинет.

Как се стигна до тук?

Преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ започнаха миналата седмица. Двете формации твърдят, че не са водили разговори за съставяне на общ кабинет, а само за законодателна програма.

През последните дни от ПП-ДБ многократно заявиха, че няма да подкрепят правителство с участие или подкрепа на ГЕРБ, но Бойко Борисов пък обяви, че иска да направи кабинет именно с тази формация.

Преди празниците ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха и какви са основните теми, по които търсят съгласие помежду си.

Още по темата:

Възможно ли е ГЕРБ да приеме реформите, които досега спираше

Миналата седмица двете формации се разбраха днес да бъдат подготвени няколко важни законопроекта, които в сряда да бъдат представени на останалите партии, макар ГЕРБ и ПП-ДБ да имат мнозинство от 133 народни представители.

До разговорите между двете формации се стигна, след като работата на новоизбраното Народно събрание блокира още в първия ден заради невъзможността да бъде избран председател на парламента. Тогава от ГЕРБ предложиха Росен Желязков, а единствената друга номинация беше на Петър Петров от "Възраждане". И двамата обаче не събраха нужната подкрепа. Ден по-късно дори не бе направен опит за повтаряне на процедурата, а междувременно ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха, че първо ще търсят съгласие по законодателната програма, а после ще се пристъпи към избор на председател. Така първото заседание на парламента ще продължи рекордно дълго - седем дни.

Докато не бъде избран председател на парламента, президентът не може да започне и процедурата по връчването на мандатите за съставяне на правителство. Причината е, че парламентарните групи формално се създават след избора на шеф на парламента, а според конституцията именно тях трябва да викне държавният глава на консултации преди да даде първия проучвателен мандат. Самите мандати също се връчват на парламентарни групи, каквито в момента официално не съществуват.

mediapool.bg