Кламер БГ - Новини: Правосъдният министър не иска за главен прокурор нито Гешев, нито Сарафов

Правосъдният министър не иска за главен прокурор нито Гешев, нито Сарафов

България

|
Вт, 16 Май 2023г. 10:14ч.
Правосъдният министър не иска за главен прокурор нито Гешев, нито Сарафов

Правосъдният министър не иска за главен прокурор нито Гешев, нито Сарафов

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че според него главен прокурор не трябва да е нито Иван Гешев, нито заместникът му Борислав Сарафов.

Зарков призова членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да не се крият. "Има начин да се излезе от ситуацията и той не е ексцентричен – всеки да си свърши работата", каза той пред Нова тв след като миналата седмица бе поискано отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор, а в понеделник той скъса оставката си публично и хвърли обвинения срещу заместника си Борислав Сарафов, както и срещу политически лица. Сарафов пък се притесни за живота си и поиска охрана от държавата.

"Това, което чухме вчера, е просто потвърждение на това, което казват някои от нас от години. Чухме как се използва конкретно дело – няма значение кое и срещу кого. Чухме как други казват, че това дело имало опит да се прекрати", посочи Зарков.

Според министъра във Висшия съдебен съвет ще се намери развръзка на този казус и "те не може и не бива да се крият". "Този Висш съдебен съвет изкара много противоречив мандат и има възможност да го завърши по друг начин", каза Зарков и обяви, че в момента ВСС е "единственият конституционен арбитър".

По думите му дълго бавената реформа в системата е повод за вчерашния скандал в Прокуратурата и Следствието. "Това е резултатът на въпроси, които така и не получиха своя отговор и сега го получават по възможно най-бруталния и грозен начин", каза министърът. Той подчерта нуждата подобни обвинения, които бяха направени между Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов, да бъдат разследвани авторитетно и безпристрастно.

Зарков обясни какво би се случило при такъв казус, ако правосъдната реформа беше направена: "Ще бъде сезирана Наказателната колегия на Върховния касационен съд, която ще определи магистрат, който в момента е върховен съдия или с ранг на върховен съдия, който ще стане ад хок прокурор и ще може да разследва това нещо без съмнения, че преди или след разследването е бил или ще бъде под влиянието на тези, които разследва".

Според Зарков това е важно, "защото това няма да е нито прокурор, нито следовател и няма да е един от техните подчинени".

От думите на Зарков се разбра, че правосъдното министерство е осигурило исканата от Сарафов охрана: "Никога не съм отказвал защита на магистрат, когато е поискал такава".

mediapool.bg