Кламер БГ - Новини: Под 10 000 домакинства в София искат да сменят старите си печки

Под 10 000 домакинства в София искат да сменят старите си печки

България

|
Пон, 30 Ян 2023г. 17:26ч.
Под 10 000 домакинства в София искат да сменят старите си печки

Сн. БГНЕС, архив

Над 9500 са домакинствата, подали заявления за безплатна подмяна на старите им отоплителни уреди на дърва и въглища с нови екологични варианти. Семействата могат да изберат нови климатици, уреди на газ или пелети, както и радиатори за централно отопление. Кандидатстването продължава и в момента. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на монтаж на климатици в район "Триадица".

Старите печки се подменят по два европейски проекта, които целят 20 000 домакинства да се отопляват по-екологично. Подадените заявления са наполовина на тази бройка. Около 55 000 домакинства в Столична община се отопляват на твърдо гориво, като над 3000 от тях живеят в централните столични райони, сочат данни от последното преброяване. Подмяната на печките е една от мерките на Столичната община срещу мръсния въздух. "Последните ни анализи показват, че 56% от замърсяването на въздуха през зимата идва от отоплението на дърва и въглища", обясни Фандъкова.

"Формулярите за безплатна подмяна се подават в районната администрация, в която се намира имотът им", обясни зам.-кметът по екология Десислава Билева.

За подмяна на печките могат да кандидатстват всички домакинства, които се отопляват на дърва и въглища и са собственици на имотите, в които живеят. Те могат да избират между до три броя климатици, топловъздушни пелетни камини, камини на пелети с водна риза, или пелетни котли, както и котли на газ или до три броя газови конвектори. Уредите са с различни мощности според обема и кубатурата, която ще се отоплява.

Домакинствата, избрали да получат нови котли на пелети или газ, както и камини на пелети с водна риза, могат да заявят и до три броя радиатори с различни размери. Граждани, които желаят да се отопляват на централно отопление, получават до три радиатора на имот.

По данни на общината климатиците са най-предпочитаната алтернатива от включилите се в програмата.

mediapool.bg