Кламер БГ - Новини: Петков: КСНС показа, че всички искаме излизане от застоя със Северна Македония (Видео)

Петков: КСНС показа, че всички искаме излизане от застоя със Северна Македония (Видео)

България

|
Вт, 11 Ян 2022г. 19:18ч.
Петков: КСНС показа, че всички искаме излизане от застоя със Северна Македония (Видео)

Кирил Петков, сн. БГНЕС

Премиерът Кирил Петков съобщи, че още този месец ще посети Северна Македония, за да “покажем, че през конструктивен диалог и диалогични действия можем да направим много повече от това, което се е случвало през последните години“.

Във видеобръщение той каза, че се надява да бъде постигнат реален прогрес.

Петков отложи визитата си в Северна Македония, планирана за следващата седмица, заради това, че бе карантиниран.

"Искам да благодаря на президента за свикването на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) вчера, както и на парламентарно представените групи за тяхното участие. Ние заедно се обединихме около обща цел - добросъседство. Потвърдихме съществуващата позиция на България в отношенията ни със Северна Македония”, добави той.

Преди ден на заседанието на КСНС се стигна до консенсус да продължи досегашната политика към Северна Македония и не се чуха досегашните по-умерени коментари по темата, които идваха от "Продължаваме промяната" и "Демократична България". Днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че президентът Румен Радев е отнел всякаква възможност на Петков за маневри по македонския въпрос, като целта на заседанието на КСНС е била да се покаже, че "президентството е горната камара на парламента“.

По думите на Петков обаче КСНС е показал, че всички участници споделят една обща цел – излизането от застоя в отношенията с Република Северна Македония и даването на ново начало в стремежа към добросъседство.

След заседанието преди ден Петков не коментира разговорите.

https://www.vbox7.com/play:29945274fb

“В този нов старт трябва да обсъдим важни за двете страни теми за правата на българите в Северна Македония, обща инфраструктура, общ културен календар, евроинтеграция и история”, допълни Петков във видеообръщението.

“Заедно можем повече“, посочи Петков.

Той добави, че се надява нашите съседи и нашата делегация да могат да постигнат реален прогрес.

"Правителството ще започне работа по изпълнението на програмата в различните области, а правата на българите в Северна Македония ще са в центъра на усилията му“, добави Петков.

mediapool.bg