Кламер БГ - Новини: Петиция против уволнението на доц. Осиковски събира подписи

Петиция против уволнението на доц. Осиковски събира подписи

България

|
Пет, 23 Апр 2021г. 17:42ч.
Петиция против уволнението на доц. Осиковски събира подписи

Онлайн петиция против уволнението на доц. Мартин Осиковски събира подписи. До момента тя е подкрепена от над 3300 души. Осиковски бе уволнен дисциплинарно 20 дни, след като се обяви против изпозлването на висшето учебно заведение за политически цели. Поводът бе посещение на премиера в оставка Бойко Борисов по време на предизборната кампания.

В петък позиции в полза на Осиковски разпространиха Асоциацията на европейските журналисти - България, както и Съюзът на българските журналисти.

На 2 април, два дни преди парламентарните избори, Борисов бе в УНСС, където разгледа разгледа новия корпус, построен с финансиране от държавата. Същия ден Осиковски обяви във фейсбук, че се оттегля от постовете си на главен секретар по уеб комуникации, член на редколегията на "Научни трудове" и "Годишник на УНСС" и в атестационната комисия на факултет "Икономика на инфраструктурата".

"Университетите, с които животът ми е свързан от младини и в които съм учил, прекрасните студенти, с които работя, и законите на Съвестта не ми позволяват да подмина това с невнимание – другояче не мога", написа тогава Осиковски. Той се възмути, че е допуснато "един български университет да се превърне в снимачна площадка за #ЖипкаTV".

В четвъртък стана ясно, че той е бил уволнен и като преподавател. Причинат е злоупотреба с доверието на работодателя. При освобождаването му е цитирана и разпоредба от Правилника на УНСС, която задължава преподавателите и служителите на университета "да пазят престижа и доброто име на УНСС, да не го злепоставят и да бъдат лоялни към него".

"Убедени сме, че позицията, изразена от доц. Осиковски, не уронва престижа на Университета. Тя изразява неговата лична гледна точка по отношение конкретно на събитията от 2 април, а не по отношение на институцията като цяло. Позицията изразява лоялност към Университета по смисъла на духа на неговия Правилник, на Закона за висше образование и съгласно разбиранията и убежденията на уволнения преподавател", пише в петицията.

Подписалите я настоява уволнението да бъде отменено. Според тях наказанието е тежко посегателство срещу свободата на изразяване на лично мнение.

"Смятаме, че това е изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България", посочва се в нея.

mediapool.bg