Кламер БГ - Новини: Петгодишната преживяемост на пациентите с рак на белия дроб у нас е два пъти по-ниска от европейската

Петгодишната преживяемост на пациентите с рак на белия дроб у нас е два пъти по-ниска от европейската

България

|
Ср, 01 Ноем 2023г. 15:56ч.
Петгодишната преживяемост на пациентите с рак на белия дроб у нас е два пъти по-ниска от европейската

Петгодишната преживяемост на пациентите с рак на белия дроб у нас е два пъти по-ниска от европейската

По последни данни всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая на рак на белия дроб, като 5-годишната преживяемост на пациентите, засегнати от този вид карцином, е почти два пъти по-ниска от тази в Европа. Годишно у нас умират над 2700 души от това заболяване. Ето защо е изключително важно да се познават симптомите, да се избягват рисковите фактори и да се провеждат редовни профилактични прегледи. През ноември отбелязваме Световния месец за борба с рака на белия дроб.

Въпреки че ракът на белия дроб е водещ по смъртност сред всички злокачествени заболявания у нас, в същото време има значителен напредък в персонализираната терапия на този вид карцином. Биомаркерите са ключът към тази терапия, като генетичният отпечатък, който се търси във всеки тумор, може да определи най-успешния терапевтичен метод, подходящ за пациента.

Изследването на биомаркерите се прави в лаборатория, като се използват проби от туморна тъкан на болния или кръв и се търси наличие на известни мутации в туморните клетки.

Резултатите от теста се интерпретират от медицински онколози, а след консултация с мултидисциплинарен екип се определя най-правилното лечение за пациента. Определянето на точната мутация, причинила заболяването, е от ключово значение и за индивидуализирания терапевтичен подход и по-добрата дългосрочна прогноза. Мутациите, които възникват в ДНК на туморните клетки, могат да определят коя терапия е подходяща. Например EGFR инхибиторите са подходящи за пациенти с тумори, които имат EGFR мутации.

Преди ерата на персонализираната медицина онколозите можеха да разграничат само два вида рак на белия дроб въз основа на тяхната хистология: недребноклетъчен рак на белия дроб и дребноклетъчен рак на белия дроб. Днес вече са известни повече от 10 мутации на рака на белия дроб, като много от тях са при недребноклетъчния карцином, класифицирани спрямо мутацията в клетките: EGFR, ALK, BRAF, ROS1, RET, NTRK и KRAS G12C. KRAS мутацията е една от най-често срещаните и може да се открие при над 30% от пациентите с този тип рак на белия дроб в САЩ и Европа.

По-голямата част от таргетните (прицелните) терапиите, одобрени през последното десетилетие, са предназначени за пациенти, диагностицирани с недребноклетъчен рак на белия дроб, като те са насочени именно към специфична генетична мутация. Колкото повече биомаркери бъдат открити, толкова по-прецизно ще бъде лечението. За съжаление обаче въпреки категоричните доказателства за огромната полза от персонализираната биологична терапия, все още има пациенти, които не са изследвали своите биомаркери и не могат да разчитат на най-съвременните методи за лечение.

Всяка година повече от 2 млн. души се диагностицират с рак на белия дроб, което го прави най-често срещания карцином при мъжете и втория по честота при жените. Ако заболяването бъде хванато преди да се разпространи, вероятността за повече от 5-годишната преживяемост се увеличава с 60%.

mediapool.bg