Кламер БГ - Новини: Певецът Алабаковски: Горд съм, че подпалих българския клуб в Битоля

Певецът Алабаковски: Горд съм, че подпалих българския клуб в Битоля

България

|
Пет, 21 Апр 2023г. 14:02ч.
Певецът Алабаковски: Горд съм, че подпалих българския клуб в Битоля

Ламбе Алабаковски, сн. БГНЕС

"Много съм щастлив и горд от това, което направих, защото в крайна сметка, сега след толкова време, всичко се получи в полза на нашите хора - никой няма право да ви провокира във вашите собствено жилище и да ви поставя ултиматуми". Това каза македонският певец Ламбе Алабаковски, който бе осъден условно за палежа на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

Той коментира пред "Бомбакис подкаст", че "това е било кулминацията на всички патриотични чувства, които всички имаме, но не ги изразяваме".

"Или ги изразяваме по различни начини. Това е прилив на емоции. От днешна гледна точка съм много щастлив от това, което направих, защото в крайна сметка, след толкова време, всичко това излезе в полза на нашия народ. Никой няма право да те провокира в твоята собствена къща и да ти поставя ултиматуми“, каза Алабаковски.

През юни миналата година той запали с коктейл "Молотов" входната врата на Културния център "Иван Михайлов" в Битоля и получи условна присъда за постъпката си въпреки острата реакция на България.

Тогава той обясни, че

е бил силно подразнен от името на клуба, кръстен на последния лидер на ВМРО.

След инцидента много македонци се обявиха в защита на певеца и се включиха в инициативата "Je suis Lambe Alabakovski!", която набра голяма популярност в социалните мрежи. Официалните власти в София и Скопие осъдиха случая.

Още по темата:

От 17 000 организации Скопие заличи само българския клуб "Иван Михайлов"

След това последваха серия от посегателства срещу българските клубове в Битоля и Охрид, като кулминацията бе побоят срещу Християн Пендиков, главен секретар на Българския културен клуб в Охрид "Цар Борис Трети".

В крайна сметка двата клуба бяха заличени след законодателни промени.

Законът за сдруженията и фондациите бе приет в парламента на Република Северна

Македония с пълно единодушие от депутатите на управляващите и опозицията и предвиждаше тримесечен срок, в който вече регистрираните сдружения със спорни имена да подадат искане за промяна на имената.

Това не се случи и двата български клуба бяха заличени от Централния регистър на Република Северна Македония.

Председателят на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски каза от своя страна, че представителите на македонските българи в Северна Македония ще търсят правата си в Страсбург.

Серията провокации доведоха до ново обтягане на отношенията между двете държави и предупреждения от страна на София, че Скопие няма да започне реални преговори за членство на ЕС, докато позволява подобно поведение.

mediapool.bg