Кламер БГ - Новини: 14 партии и 3 коалиции са подали документи в ЦИК за местния вот

14 партии и 3 коалиции са подали документи в ЦИК за местния вот

България

|
Пон, 04 Септ 2023г. 18:09ч.
14 партии и 3 коалиции са подали документи в ЦИК за местния вот

14 партии и 3 коалиции са подали документи в ЦИК за местния вот

14 партии и 3 коалиции са подали документи за участие в предстоящите на 29 октомври местни избори. Регистрацията на политическите сили започна днес и приключва на 13 септември.

Сред първите формации, които вече са подали документи, са партиите "Българска нова демокрация", "Свобода", "Партия на Зелените", "Пряка демокрация", "Развитие за Септември и региона", БСД-Евролевица, "Български социалдемократи", както и коалициите "Заедно за силна община", "Граждани за общината" и "Съединени за Пловдив".

Предстои ЦИК да разгледа подадените документи и да регистрира формациите, ако са спазили законовите изисквания.

Партиите и коалициите трябва да представят подписка с не по-малко от 2500 избиратели, удостоверение за актуално състояние и за внесени финансови отчети, образци от подписа на представляващия и от печата, както и банковата сметка, на която ще се обслужва кампанията. Коалициите трябва да представят и коалиционно споразумение.

За местните избори, ако политическите сили не са регистрирани в ЦИК, след това не могат да се регистрират в общинските избирателни комисии (ОИК) и следователно – няма да могат да участват във вота.

mediapool.bg