Кламер БГ - Новини: Омбудсманът иска списък с лекарства, които дават фалшиво положителен тест за наркотици

Омбудсманът иска списък с лекарства, които дават фалшиво положителен тест за наркотици

България

|
Пон, 28 Авг 2023г. 11:51ч.
Омбудсманът иска списък с лекарства, които дават фалшиво положителен тест за наркотици

Омбудсманът иска списък с лекарства, които дават фалшиво положителен тест за наркотици

Омбудсманът Диана Ковачева настоява да бъде изготвен списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за наркотични вещества. Тя е изпратила писма до министрите на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и на вътрешните работи Калин Стоянов. В него предлага създаването на работна група, която да се занимае с този въпрос.

Проблемът с фалшиво положителните резултати стана особено явен след влизането в сила на новите поправки в НК. Според тях колата на пиян или дрогиран шофьор може да бъде отнета или да се присъди левовата й равностойност.

МВР и прокуратурата обаче не чакат окончателно решение за наказването на провинилия се шофьор. Вместо това полицията започна да иззема автомобили като веществено доказателство и да ги държи по наказателни паркинги.

Ситуацията с усложнява допълнително и от дългия период за излизане на кръвните проби. Те би трябвало да потвърдят или отхвърлят резултатите от полевите тестове. Тъй като само три лаборатории в цялата страна обработват тези проби, за резултат се чака месеци. През това време шофьорът може да търпи всякакви ограничения – да без кола, без книжка, да е в ареста или под домашен арест и т.н. Правителството обеща закупуване за нова техника за лабораториите, но и това ще отнеме месеци.

Сега омбудсманът посочва, че различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт. Сред тези медикаменти са и често използвани без рецепта лекарства – например, нестероидни противовъзпалителни средства, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

"В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана", пише тя.

mediapool.bg