Кламер БГ - Новини: Нищо не може да ни спре! Премиерът говори пред митинга в подкрепа на кабинета

Нищо не може да ни спре! Премиерът говори пред митинга в подкрепа на кабинета

България

|
Вт, 21 Юни 2022г. 21:10ч.
Нищо не може да ни спре! Премиерът говори пред митинга в подкрепа на кабинета

Нищо не може да ни спре! Премиерът говори пред митинга в подкрепа на кабинета

Хиляди граждани отново се събраха около Народното събрание, за да изразят подкрепата си към кабинета на Кирил Петков, чиято съдба ще се реши в сряда вечерта, когато депутатите ще гласуват внесения от ГЕРБ вот на недоверие.

"Тези хора обърнаха вълната. Вотът на недоверие няма чак толкова голямо значение, защото след това имаме първи мандат и потенциални избори. След това имаме дълъг път. Докато всички хора са решили, че България ще бъде различна, мен не ме е страх", каза пред репортери Кирил Петков, който излезе на площада заедно със съпругата си Линда Петкова, с вицепремиера Асен Василев и отстранения председател на парламента Никола Минчев.

Снимки: БГНЕС

Въпрос на кауза и съмишленици е да се съберат необходимият брой депутати. На независими депутати разчитаме, коментира премиерът по повод утрешното гласуване по вота на недоверие.

Той вече ръководи правителство на малцинството, след като лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов оттегли подкрепата си и напусна управляващата коалиция. Шестима депутати от ИТН обаче се опълчиха на Трифонов и напуснаха ИТН. За да има кабинетът мнозинство, му трябват поне още шестима народни представители.

"Нищо не може да ни спре - след вота има първи мандат, идва втори мандат. Благодаря ви, че сме заедно!", каза Петков.

"Истината е, че не мога да повярвам на това, което се случва и просто ме оставяте безмълвен. Благодаря ви - вашата подкрепа и вашата сила са гаранцията, че в тази държава в крайна сметка справедливостта ще възтържествува", заяви пред множеството Никола Минчев.

Хората, които говориха пред микрофона на БНР, заявиха, че правителството на Петков допуска грешки, със сигурност не е идеално, но най-важното е, че е заявило пътя на промяната - именно това ги мотивира да го подкрепят и също така да не се върнат ГЕРБ и ДПС на власт. Също така участниците в демонстрацията споделят, че се страхуват от сериозните проруски настроения на "Възраждане" и очертаваща се проруска коалиция, а България трябва ясно да заяви проевропейското си бъдеще и проевропейската си перспектива.

"Целта е много проста - да не се връщаме години назад, да не излизат на протести още поколения деца. Имаме правителство, което не смятаме за идеално, но което е дало ясна проевропейска реформаторска заявка. Като гражданин съм уплашена от това, което видяхме миналата седмица - много ясна нова коалиция, включваща предишните управляващи от ГЕРБ, ДПС, които са ясно свързани с мафията, ИТН, които се декларираха в тяхна подкрепа, както и "Възраждане", които са "очевадно" декларативно пропутински проксита в България", посочи пред БНР една от участничките в демонстрацията в подкрепа на правителството.

Към 20 ч., когато приключиха дебатите по вота на недоверие, на площада излязоха и депутати от ПП, ДБ, както и министри от кабинета.

Поредната гражданска акция в подкрепа на правителството се провежда от северната страна на Народно събрание, на площада пред храм "Св. Александър Невски", тъй като междувременно са организирани и контрапротести против правителството. През деня се проведоха първите три, а вечерта започна и този на проруската популистка партия "Възраждане" начело с Костадин Костадинов – Копейкин, чийто привърженици крещят "Оставка".

mediapool.bg