Кламер БГ - Новини: Намереният край Тюленово дрон вероятно е украински

Намереният край Тюленово дрон вероятно е украински

България

|
Вт, 19 Септ 2023г. 13:24ч.
Намереният край Тюленово дрон вероятно е украински

Намереният край Тюленово дрон вероятно е украински

Намереният край Тюленово дрон, който преди ден бе контролирано взривен, по всяка вероятност е украински. Авиоекспертът Димитър Ставрев обясни пред Мediapool, че дронът прилича на определен модел самолети, произвеждани от украинска компания за въоръжените сили на страната UJ-22 Airborn.

Към момента няма информация какво производство е била прикрепената към дрона мина, а тя вече е взривена.

Според Ставрев дронът вероятно е бил използван при украинска атака срещу Крим. Затова говори и установеното течение в Черно море, което се предполага, че е довлякло дрона до българските брегове.

Най-вероятно дронът и мината се престояли десетина дни в морето, тъй като има корозия по тях, а Черно море не е много солено.

Преди ден военният министър Тодор Тагарев допусна, че МО няма да може да установи със сигурност произхода на дрона.

"Откъде е дронът не можем да кажем в момента. Екипът на място е взел решение да не поема риска да отделя боеприпаса от летателната част и предполагаме , че правилното решение е да взривим целия дрон, така че ние не разполагаме в момента с дрона, разполагаме със снимки и с остатъци от взрива. По тях ще се опитаме да анализираме какъв е прозиходът на този дрон и едва ли ще можем да кажем с пълна убеденост", каза Тагарев.

Във вторник бившият военен министър Велизар Шаламанов коментира от своя страна, че го смущава "твърдението, че трудно може да бъде разбрано какъв тип е дронът".

"Това не бива да е проблем. Целите на всяко едно военно разузнаване е да разпознава въоръжението и техниката на съседите и да може по косвени белези да определя произхода на нещо, което е дошло на наша територия“, коментира Тагарев пред бТВ.

"Най-вероятно дронът е дошъл по течението. С нарастването на напрежението в Черно море не е изключено да има провокации. Ние трябва да имаме по-изчистена процедура за действие и комуникация. От един 82-милиметров боеприпас се задейства парламента и то извънредно“, добави той.

По случаят бе свикано заседание на парламентарната комисия по отбрана, на която обаче нямаше много конкретна информация.

Дронът бе намерен край Тюленов в неделя вечерта, но военните сапьори дойдоха чак на сутринта. Тагарев отклони критиките за бавната реакция на МО, като каза, че се е преценило да не се рискува през нощта.

mediapool.bg