Кламер БГ - Новини: Над 10 арестувани при акция за финансирането на строежа на "Хемус"

Над 10 арестувани при акция за финансирането на строежа на "Хемус"

България

|
Ср, 03 Ноем 2021г. 20:00ч.
Над 10 арестувани при акция за финансирането на строежа на "Хемус"

Над 10 арестувани при акция за финансирането на строежа на

МВР провежда мащабна операция за изясняване на начина, по който са разпределяни парите за строителството на магистрала "Хемус", научи Mediapool. До момента са арестувани над 10 души, но бройката може да се увеличи. Операцията се провежда в три области. Една от тях е Благоевград. Към момента разследващите отказват подробности за операцията.

Това е поредна акция на МВР, свързана със строителството на "Хемус". Миналата седмица полицаи и данъчни влязоха в централата на държавната фирма "Автомагистрали". Дружеството формално се води строител на аутобана, но е сключило множество договори с частни фирми.

От МВР и регионалното министерство обясниха, че към фирмите са били преведени авансово милиони левове, а в същото време не е имало дори разрешителни за строеж за няколко лота от магистралата. Вътрешният министър Бойко Рашков заподозря, че парите са били отклонявани с цел "в по-късен етап да бъдат отклонявани за контролиран вот и купуване на гласове". Той заяви още, че към момента не се знае кой строи "Хемус".

Преди изземването на документация от "Автомагистрали" трасето на "Хемус" бе заснето с дрон. Преди няколко дни Рашков заяви, че има данни за престъпления, които миришат на асфалт.

mediapool.bg