Кламер БГ - Новини: Затвор, чорапи, саботаж. Как милиардният проект за бронирани машини мина в НС

Затвор, чорапи, саботаж. Как милиардният проект за бронирани машини мина в НС

България

|
Четв, 09 Ноем 2023г. 16:16ч.
Затвор, чорапи, саботаж. Как милиардният проект за бронирани машини мина в НС

Сн. БГНЕС

С гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС парламентът одобри проекта за придобиването на нови бронирани машини "Страйкър" чрез междуправителствен договор със САЩ на обща стойност над 2.5 млрд. лева.

Техниката е от ключово значение за Сухопътните войски и ангажиментите ни към НАТО и амбицията на правителството е да подпише договора, който отново трябва да влезе в Народното събрание за ратификация, до края на годината.

БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) разкритикуваха избора и качествата на машините, докато военният министър Тодор Тагарев ги определи като "най-подходящият баланс на мобилност, огнева мощ и защитеност за армията".

Председателят на парламентарната комисия по отбраната Христо Гаджев (ГЕРБ) посочи, че това е било най-евтиното за страната предложение и отхвърли твърденията, че е имало произвеждани от европейски страни машини от по-ново поколение на по-ниска или същата цена.

Той обаче критикува решението на правителството на Николай Денков от миналата седмица да даде разрешение за подписването на договора преди да има решение на парламента, както се изисква от закона.

Има ли проблем?

Гаджев препоръча кабинетът да отмени това решение и да приеме ново решение, след като вече проектът мина през Народното събрание.

"Опасявам се, че ако това решение остане в сила, ще има желаещи да го жалят. Вече се чудя дали това е недоглеждане или опит за саботаж", коментира Гаджев.

Друг проблем е, че Министерският съвет е делегирал подписването на договор на директор на дирекция в МО, а не на министъра.

Тагарев от своя страна обясни, че е преценено договорът да бъде подписан от директор като еквивалент длъжностното лице, което ще подпише от американска страна.

Атанас Зафиров от БСП също отбеляза, че решението на МС може да падне при обжалване във Върховно административния съд (ВАС).

Въпросът към момента остава отворен. По-рано Тагарев вече каза, че не вижда основания за притеснение, тъй като целта на решението е само да спести технологично време.

Казусът излезе на дневен ред, след като правителството прие доклада на министъра на отбраната Тодор Тагарев за одобряване на проектодоговора със САЩ за придобиването на бронираните машини, с който се дава разрешение за воденето на преговори и подписването на договор, преди да бъде одобрен от парламента, както изисква законът.

Съгласно закона за отбраната сделките над 100 млн. лева изискват санкция на парламента, а такова нямаше към момента.

Качествата на машините

БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН) оспориха качествата на машините, които според тях са от по-старо поколение и не отговарят на изискванията и нуждите на българските Сухопътни войски.

"Това е добро решение. Има народни представители, които работя срещу българската армия", каза Тагарев.

От БСП обаче го обвиниха в лъжи, а от "Възраждане" заплашиха, че отговорните за тази сделка ще бъдат вкарани в затвора.

"Това решение не е военно, а политическо с цел демонстриране на вярност", каза Тошко Йорданов от ИТН.

Хората на Костадин Костадинов превърнаха дебата в поредната си акция срещу правителството, като обидиха неколкократно премиер Николай Денков и Тагарев.

Депутатът Цончо Ганев ("Възраждане") каза, че "министър Тагаренко" е спуснат от американското посолство и защитава украинските интереси.

В отговор Искрен Митев от (ПП-ДБ) каза, че Костадин Костадинов може да решава единствено с какви чорапи да ходи на работа.

Какви бронирани машини и на каква цена купуваме?

Това е най-приоритетният проект от модернизацията на армията, но вече повече от десет години не може да бъде завършен. В крайна сметка МО реши да пристъпи към междудържавен договор със САЩ и да закупи машини "Stryker", като основният доставчик е "Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics).

Проектът предвижда придобиване на 198 броя бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията "Stryker". На всички машини ще бъде инсталирано и комуникационно-информационно оборудване.

Машините ще струват около 2.2 млрд. лева, но ще са необходими и още 300 млн. лева за боеприпаси.

Военното министерство планира да изплати машините разсрочено между 2023 и 2027 година.

Това стана възможно, тъй като България вече има изискваната от САЩ кредитна история за разсрочено изплащане, след като сключи два договора за придобиването на общо 16 изтребителя F-16 Block 70.

Най-сериозните плащания ще са през 2024 и 2025 година - по над 600 млн. лева, но има предвидено плащане още за тази година.

Одисеята с бронираните машини

Военното министерство реши да сключи междуправителствен договор със САЩ за машини "Stryker", след като проектът години наред се движеше неуспешно заради лошо планиране, неправилни анализи и различни интереси.

Той бе блокиран в края на управлението на последното правителството на Бойко Борисов.

Тогава очаквано се оказа, че и двете подадени оферти в конкурса - на финландската фирма "Patria" и на мултинационалната "General Dynamics" (с предимно американско участие), надвишават тогавашния таван от близо 1.5 млрд. лева.

Сега МО сменя подхода и предлага нов проект на база вече получената информация – междудържавно споразумение със САЩ.

Проектът се движеше от редица правителства, като в тази посока беше засилен от служебния военен министър Димитър Стоянов.

Интересна бе промяната в оценката на МО.

Първоначално се смяташе, че междудържавните преговори ще оскъпят сделката, но военното министерство в последните месеци преразгледа позицията си.

mediapool.bg