Кламер БГ - Новини: Парламентарните комисии вероятно ще бъдат създадени в сряда

Парламентарните комисии вероятно ще бъдат създадени в сряда

България

|
Пон, 16 Авг 2021г. 19:01ч.
Парламентарните комисии вероятно ще бъдат създадени в сряда

Парламентарните комисии вероятно ще бъдат създадени в сряда

Председателят на Народното събрание Ива Митева от "Има такъв народ" изрази надежда в сряда да бъдат сформирани парламентарните комисии.

Парламентът работи вече близо месец, но законодателната дейност продължава да няма. Вместо това бяха създадени няколко временни комисии, а в пленарната зала се правят изслушвания на министри. Причината за това е, че партиите не можеха да се разберат за разпределението на комисиите, които трябва да разглеждат предложенията за промени в законите.

"Аз призовавам за това (да се създадат комисиите- бел. ред) от повече от две седмици на председателските съвети. Помолиха колегите миналата седмица за още малко отсрочка. Надявам се тази отсрочка да бъде до сряда", каза Митева.

Тя уверява, че председателските и зам.-председателските места в комисиите вече са разпределени и вече няма пречка те да бъдат създадени. Според нея заради евентуалната актуализация на бюджета ресорната комисия ще заседава още в сряда следобед.

Митева добави, че на председателски съвет във вторник ще призове партиите да започнат да обмислят и датата на президентските избори. По Конституция Народното събрание насрочва този тип вот.

"Знаете, че времето наближава. Започваме да навлизаме в този 60-дневен срок за насрочване на изборите. Надявам се и този въпрос да бъде обсъден тази седмица на Председателски съвет", каза тя.

Ива Митева подчерта, че съществува процедура, по която главният прокурор Иван Гешев може да бъде поканен за изслушване в комисията по правни въпроси. По-рано в понеделник Гешев изключи възможността да се яви в парламента, за да бъде изслушан заради бездействието след полицейското насилие по време на протестите преди година.

mediapool.bg