Кламер БГ - Новини: Медици от "Пирогов" отново на протест с искане за оставки

Медици от "Пирогов" отново на протест с искане за оставки

България

|
Пон, 19 Юли 2021г. 15:43ч.
Медици от "Пирогов" отново на протест с искане за оставки

Медици от

Лекари и служители на болница "Пирогов" отново излязоха на протест пред сградата на болницата в понеделник заради освобождаването на директора проф. Асен Балтов и обвиненията, че лечебното заведение източва НЗОК.

Протестиращите настояват за оставките на директора на НЗОК и на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, както и за и създаване на клинична пътека за лекуване на "пост-Covid синдром".

"Оформят се три основни искания – незабавната оставка на г-н Кацаров, незабавната оставка на г-н Салчев и въвеждане на пътека, която да осигури лечението на пациентите с пост Covid синдром и дълъг Covid, защото това са тежки състояния и тези пациенти трябва да бъдат обгрижени", каза пред журналисти д-р Камен Данов, началник на Covid отделение в болницата. Той съобщи още, че се обмисля протестът да се премести пред някоя от институциите, отговорна за изпълнението на исканията им.

"Това, което се случва в момента е удар върху "Пирогов", който изнесе голяма част от болните пациенти от последната вълна", каза още Данов.

Медиците отново блокираха и кръстовището при лечебното заведение.

Лекарите заявиха, че протестите ще продължат, докато не бъдат изпълнени исканията им и не бъде изчистено името на "Пирогов".

Напрежението в "Пирогов" тръгна след като миналия понеделник НЗОК оповести резултатите от проверка в лечебното заведение, която установи фиктивни хоспитализации и други нарушения, заради което болницата трябва да връща на фонда 1 млн. лева. Установените нарушения станаха повод служебният здравен министър да уволни директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Колегите му от болницата започнаха да протестират в негова защита.

Конфликтът между болницата и здравните власти се изостри след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че той е един от 400-те фиктивни пациенти. Болницата отрича и казва, че Кацаров е бил наясно, че се е водил хоспитализиран през януари, за да му бъдат направени изследвания и проследяване след прекаран коронавирус в края на миналата година. Недоволството срещу управителя на НЗОК пък ескалира след негово изказване, че "Пирогов" е получавала пари без да работи.

Група лекари в защита на Кацаров от "здравната олигархия"

Същевременно група лекари излезе с отворено писмо в подкрепа на здравния министър д-р Стойчо Кацаров. Те посочват, че опитите Кацаров да бъде обявен за некомпетентен лъжец будят присмех и издават страха от правосъдие, прозрачност и промяна в здравната система на всички онези, които през последните години са извършвали струващи милиони нарушения и са репресирали своите колеги.

Писмото е подписано от лабораторния лекар и сподвижник на Кацаров д-р Георги Тодоров, патолозите д-р Стоян Алексов и д-р Хелия Божилова, офталмологът д-р Александър Оскар, ортопедът д-р Иван Джупанов, д-р Николай Болтаджиев – близък приятел на Кацаров, който в момента е председател на оглавявания преди това от Кацаров Център за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ), онкологът д-р Филип Маринов, хирургът д-р Стоян Сопотенски, офталмологът д-р Павлин Кемилев, анестезиологът д-р Атанас Темелков, д-р Веселин Илинов, новият директор на "Александровска" д-р Атанас Атанасов, който е назначен от Кацаров, хирургът д-р Петър Грибнев (зам.-директор на Александровска), д-р Васил Павлов, урологът д-р Чавдар Еленков (зам.-директор на Александровска). Сред тях се открояват доста лица от съпротивата срещу старото ръководство на Александровска болница и от новоназначеното

ръководство на болницата, уволнен от "Пирогов" кадър и близки на Стойчо Кацаров.

Те изразяват възмущението си, че срещу разкритията за злоупотреби от здравното министерство и здравната каса, "се възправя цяла една истинска олигархична машина, в която ръководството на Българския лекарски съюз е замесено на страната на един или друг директор".

"Реакциите на разобличените "здравни“ олигарси с държавни пари е разбираема и доказва още един път правотата на ръководството на МЗ и решителността да се разобличи олигархията в държавните болници", заявяват те.

Лекарите настояват правоохранителните органи да се задействат в името на закона и истината, и да я установят по подадените сигнали какво се е случвало в държавните болници.

"Твърдо подкрепяме действията на Министерството на здравеопазването в лицето на това ръководство да разкрие истината и да защити интересите на пациентите и на всички лекари. Озадачени сме от реакцията на Столична лекарска колегия и Управителния съвет на БЛС. Те подкрепиха не своите членове, а дадоха легитимация на хора, престъпили закона, хора, тормозили и подтискали лекари, хора, мамили здравната каса и своите пациенти, хора, организирали работата в болниците в интерес на тесен кръг хора", се казва в позицията.

"След всичко случващо се, смятаме, че е време да се замислим за постепенна промяна на здравната ни система. Нито политическите партии, доскоро на власт, нито известни личности по студията, няма как да защитят неморално и незаконно поведение, в случая на д-р Балтов, нито да решат проблемите с мантрите, че някой е добър лекар. Всеки от нас е добър лекар, но не всеки си позволява да компрометира сектора и лечебното си заведение в защита на личните си интереси. Нека подкрепим добрите лекари да работят свободно и спокойно и да получават достатъчно за труда си, нека подкрепим промените в здравния сектор, които ще донесат законност и демократично управление на болниците, нека подкрепим пациентите да получават достатъчно качествено лечение срещу здравните си вноски", призовават те.

mediapool.bg