Кламер БГ - Новини: МО: Русия саботира членството ни в НАТО и ЕС. Работи и срещу Западните Балкани

МО: Русия саботира членството ни в НАТО и ЕС. Работи и срещу Западните Балкани

България

|
Вт, 14 Юни 2022г. 13:42ч.
МО: Русия саботира членството ни в НАТО и ЕС. Работи и срещу Западните Балкани

МО: Русия саботира членството ни в НАТО и ЕС. Работи и срещу Западните Балкани

Русия провежда хибридни действия срещу евроатлантическата ориентация на България и за саботиране на изпълнението на националните ангажименти по линия на НАТО и ЕС, отчита българското военно министерство в доклада за състоянието на отбраната през миналата година, който мина пред Министерския съвет и предстои да влезе в парламента.

Този път МО, което през годините внимава в оценките си за заплахите от Русия, им отделя по-сериозно внимание.

От министерството отбелязват и ултимативните по своя характер и неприемливи искания към НАТО и държавите от източния фланг на Алианса (т.нар. "нови членове"), включително и към България, противоречащи на суверенното право на държавите да избират съюзите, в които да участват и политиката, която да водят.

"Хибридните заплахи, тероризмът, миграционните вълни, организираната престъпност и кибер-престъпността също се запазиха сред главните предизвикателства пред националната и съюзната сигурност".

Според МО Русия провежда хибридни атаки, насочени и към саботиране на евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани..

"Русия засили намесата и влиянието си в Западните Балкани, което доведе до нарастване на конфликтния потенциал по оста Сърбия-Косово, а също така и в Босна и Херцеговина. За реализиране на регионалните си цели Русия разчиташе на укрепването на традиционно силните си връзки със Сърбия, включително и във военната сфера чрез съвместни учения и продължаващи доставки на въоръжение и бойна техника, част от които бяха предоставени безвъзмездно", се посочва в доклада.

Освен това, Русия успешно е използвала и националистическите настроения в Република Сръбска, което дестабилизира ситуацията в Босна и Херцеговина.

В доклада има и специална секция за войната на Руската федерация срещу Украйна, като се отчита необходимостта от бърза модернизация на българската армия и засилване на присъствието на съюзнически сили у нас, които да компенсират дефицитите във въоръжените ни сили.

"Русия грубо наруши международното право и унищожи съществуващата до момента архитектура на европейската сигурност. Налице са данни, че руските въоръжени сили в Украйна нарушават нормите на международното хуманитарно право, като атакуват цивилни граждани, жилищни сгради и обекти на гражданската инфраструктура, в т.ч. училища и болници. Според главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага Карим Хан е започнало разследване за възможни военни престъплени".

"На фона на ограниченото използване на военна сила в предишни конфликти, сега Руската федерация води пълномащабна война. Военният инструмент в пълна степен (към момента без използването на ядрения компонент, а само със заплахата за неговото използване) вече се употребява от Русия за постигане на стратегическите ѝ цели, включително и за оказване на натиск върху държавите от евроатлантическата общност".

Според МО старото съветско оръжие, на което все още разчита българската армия, вече е опасност за националната сигурност.

"Зависимостта от Руската федерация за ремонт и поддръжка на останалата на въоръжение съветска техника е проблем за националната сигурност. В тези условия повече е невъзможно останалото на въоръжение в България съветско въоръжение и бойна техника да бъде устойчиво ремонтирано и поддържано във времето от компании от руския и белоруския военнопромишлени комплекси".

"Тревога предизвиква увеличаващото се технологично изоставане на българските въоръжени сили, което има негативен ефект върху тяхната оперативна ефективност. Налице е критична необходимост от ускорено технологично превъоръжаване и модернизация на Въоръжените сили през следващите години".

mediapool.bg