Кламер БГ - Новини: Корабната гимназия в Русе ще обучава жп техници със стипендии от БДЖ

Корабната гимназия в Русе ще обучава жп техници със стипендии от БДЖ

България

|
Пет, 25 Фев 2022г. 17:35ч.
Корабната гимназия в Русе ще обучава жп техници със стипендии от БДЖ

Корабната гимназия в Русе ще обучава и жп техници

Наесен русенската Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване ще открие жп паралелка с дуална форма на обучение, съобщиха от БДЖ, с които е било подписано споразумение за започване на прием на желаещи да станат железопътни техници.

От железниците посочват, че това е ясна заявка за развитие на намеренията за изграждане на единна транспортна мрежа и обединяване на усилията на речния и железопътния транспорт.

Корабната гимназия в Русе става четвъртото средно училище с такава паралелка след професионални училища в Мездра, София и Горна Оряховица. Русе е родният град на транспортният министър Николай Събев, който е завършил средното си образование именно в т.нар. от русенци Корабно.

Учениците, които имат висок успех и минимални неизвинени отсъствия ще получават стипендии от БДЖ.

Подобен финансов стимул и обучението в дуална форма предпоставя системно усвояване на знания и последователност в овладяването на професионални умения по специалността. Това способства за изграждането на трудови навици и ангажираност на учениците още в началото на кариерата им. Освен стипендиантски програми, от които възпитаниците ще могат да се възползват, "БДЖ - Пътнически превози" предлага възможности за преквалификация след дипломирането за други правоспособности и продължаващо обучение във висшите училища, допълват от железниците.

"БДЖ Пътнически превози" вече е провело предварителни разговори и с Русенския университет "Ангел Кънчев" да се обучават и там кадри за железопътния транспорт.

Завършили първия випуск в специализираната паралелка на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в Мездра вече са назначени на трудови договори в локомотивно депо Мездра, посочват от БДЖ.

Не само държавният железопътен превозвач, но и частните също страдат от остър недостиг на специализирани кадри.

mediapool.bg