Кламер БГ - Новини: Кулеба в София: Тази Русия не заслужава съчувствие. В Украйна се бием и за вас (Видео)

Кулеба в София: Тази Русия не заслужава съчувствие. В Украйна се бием и за вас (Видео)

България

|
Вт, 19 Апр 2022г. 15:18ч.
Кулеба в София: Тази Русия не заслужава съчувствие. В Украйна се бием и за вас (Видео)

Кулеба и Генчовска, сн. БГНЕС

"Наясно съм с ролята на Русия в историята на България, може би знаете ролята на Русия в нашата история – има неща, които оставят емоции в съзнанието на хората. Русия, с която се занимаваме в момента, е нещо различно – това е Русия, която убива, унищожава, измъчва, изнасилва. Това не е тази Русия, която заслужава съчувствие и разбиране", каза украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в София.

"Това, което в момента става в Украйна, е изключително важно за бъдещето на региона. Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност, ние се борим и за вас, за да може вие никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна и да причинят щети. България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Мирът и просперитетът идват с членството в Европейския съюз", добави Дмитро Кулеба.

България и Унгария останаха единствените държави в ЕС и НАТО, които не оказват подкрепа за отбраната на Украйна. Засега България не може да вземе подобно решение най-вече заради несъгласието на БСП, която е част от управляващата коалиция.

След среща с Кулеба българската външна министърка Теодора Ганчевска каза, че България ще продължи да подкрепя Украйна "съобразно нашите възможности".

В момента е много важно за целия украински народ да чувства, че всички партньори в ЕС и НАТО, както и цялата демократична общественост, подкрепят Украйна, каза Генчовска.

Тя припомни, че вече над 90 хил. бежанци от Украйна са пристигнали у нас, бягайки от военния конфликт.

"Дойдох да благодаря на българския народ и българското правителство за това, че приехте украинските бежанци. С цялото си сърце благодаря на българите", добави украинският външен министър.

"Когато ще се върнем към търговията, към културния обмен, към туризма и все повече украинци ще посещават България като туристи, а не като бежанци. Ще положим всички усилия да изградим по-тесни отношения между България и Украйна и да намерим взаимноизгодни общи проекти", каза Дмитро Кулеба, който днес има рожден ден.

По-рано премиерът Кирил Петков и украинският президент Володимир Зеленски съобщиха в "Туитър", че са разговаряли за корабоплаването и сигурността в Черно море.

"Изразих солидарността и подкрепата си за Украйна, за преговорите за присъединяване към ЕС и препотвърдих важността на санкциите срещу Русия", каза Петков.

"Благодарих за подкрепата за Украйна, по-конкретно за присъединяването ни към ЕС, както и за категоричната позиция по отношение на санкциите срещу Русия", каза в своя туит Зеленски.

По-късно във вторник Кулеба се срещна и с премиера Кирил Петков.

Очаква се да бъде приет и от президента Румен Радев.

mediapool.bg