Кламер БГ - Новини: Как се промениха кварталите на София за 5 години

Как се промениха кварталите на София за 5 години

България

|
Ср, 03 Май 2023г. 13:48ч.
Как се промениха кварталите на София за 5 години

През последните пет години кварталите и населените места в Столична община са се променили в негативна посока. Сн. БГНЕС, архив

През последните пет години кварталите и населените места в Столична община са се променили в негативна посока и са станали по-лошо място за живеене. На това мнение са близо 46% от участвалите в онлайн анкета на тема "Какво мислиш за квартала, в който живееш?", организирана от "Екипът на София".

Допитването е проведено през март. В него са участвали 2566 души. Извадката обаче е непредставителна. Данните са събрани по метода на отзовалите се, като въпросникът е публикуван на фейсбук страницата на "Екипът на София" и споделен от партньорски организации.

Все пак усещането за развитието на районите, в които живеят респондентите, е субективно, поради което според 26.4% от анкетираните, кварталите им са се променили към по-добро, а 28% не виждат промяна в развитието им, отбелязват от "Екипът на София".

Най-негативна оценка за "Студентски", "Витоша" и "Лозенец"

С най-негативна оценка за развитието на своя район през последните пет години са хората от район "Студентски". Според 63.2% от тях, той става по-лошо място за живеене. Следващите райони с най-лоша оценка са "Витоша" (58%) и "Лозенец" (57.8%). И трите района са сред презастроените в София, което пък води до други проблеми като недостатъчна публична инфраструктура, място за паркиране и др.

Районите, при които се наблюдава по-скоро положителна промяна през последните пет години, според участвалите в анкетата техни жители, са "Слатина" (42.9%), "Овча купел" (39.7%) и "Надежда" (37,9%). "Трябва да вземем предвид обаче, че делът на респондентите, които определят като положително развитието на тези райони, е твърде близък до дяловете на респондентите, които не виждат съществена промяна или дори откриват негативни тенденции в развитието на района си", коментира социологът Йорданка Михайлова от "Екипът на София". Никаква промяна - нито към по-добро, нито към по-лошо, отчитат основно жители на районите "Нови Искър" (54.5%) и "Кремиковци" (40.7%).

Още по темата:

Анти-ГЕРБ коалицията за София изглежда безалтернативна, но изпитанието с листите предстои

На въпрос "Ако трябва да сравните цялостното състояние на вашия квартал спрямо другите квартали в града, какво бихте казали?" 43.3% от анкетираните отговарят "Моят квартал е като повечето квартали в града", 36.2% го смятат за по-добър от средното за града, а 20.5% - че е по-лош от средното. По-позитивни оценки за своя район заявяват живущите в районите "Средец" (76.2%), "Оборище" (71.4%), "Изгрев" (68.5%) и "Триадица" (46.6%).

Чиста и поддържана среда

Сред най-важните приоритети за развитието на кварталите според участвалите в анкетата са чистотата, доброто състояние на пътната инфраструктура, повече и по-поддържани детски и спортни площадки, паркове и градинки, сигурността в кварталите. Сред приоритетите според хората са и сигурността, ефективното управление на сметосъбирането, видими и проследими процеси на управление на квартала, по-чист въздух, достъпни и привлекателни детски градини и училища, ограничаване на презастрояването и достъп до качествено здравеопазване.

Още по темата:

Кирил Петков: ПП-ДБ и "Спаси София" ще имат общ кандидат за кмет на София

"Анкетата е част от цялостния подход на "Екипът на София" по картиране на проблемите и търсене на комплексно и устойчиво решение за всеки един от тях съвместно с кварталните общности", обясняват от организацията. Те вече правят и срещи с активни граждани по райони. "Целта е с данните от анкетата, натрупаното знание от различни анализи и в сътрудничество с жителите на столицата да бъдат изготвени планове за действие по райони, които да бъдат част от общия План за действие в Столична община от ден първи след изборите", коментират от там. "Екипът на София" даде заявка за участие в предстоящите местни избори заедно с "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София". Трите политически формации вече заявиха, че работят по издигането на единна кандидатура за кмет. Все още обаче не е ясно дали ще предложат и обща листа за общински съветници, или ще се явяват с отделни.

"Вярваме, че гражданите не бива да са потребители на местни политики, а съучастници в тяхното създаване и прилагане. Дългогодишната работа на нашите членове по градски въпроси ни е показала, че устойчивите решения са тези, които биват вземани и реализирани с гражданско участие. Затова и заедно с жителите на различни квартали и населени места в общината създаваме районни планове за действие", каза ръководителят на "Екипът на София" Любо Георгиев.

mediapool.bg