Кламер БГ - Новини: Минималната пенсия става 523 лева от 1 юли

Минималната пенсия става 523 лева от 1 юли

България

|
Четв, 20 Апр 2023г. 13:59ч.
Минималната пенсия става 523 лева от 1 юли

Минималната пенсия става 523 лева от 1 юли

Служебното правителство предлага минималната пенсия за стаж и възраст да стане 523.04 лева от 1 юли 2023 г. Сега, при пълен стаж и възраст, тя е 467 лева.

Таванът на пенсиите се запазва на 3400 лева.

Предлага се още минималният осигурителен доход да се увеличи от 1-и юли от сегашните 710 лева на 780 лева. Това е записано е проектобюджета на Държавното обществено осигуряване.

В момента Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) разглежда проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г. Той е разработен от служебното правителство на Гълъб Донев.

Предлага се осъвременяване на всички пенсии с 12 % от 1 юли 2023 г. и ръст на средната пенсия с 18.8%. Това обяви служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, преди да влезе на заседанието на НОИ.

По думите му това в бюджетно изражение представлява 23.6 % повишаване на разходите за пенсии. В този бюджет това е с 3.7 милиарда лева повече в сравнение с 2022 г. , отбеляза Лазаров.

Той обясни, че процентът на увеличение на пенсиите се получава, като се отчете нарастването на индекса на потребителските цени през предходната година. Съгласно Кодекса на труда това е хармонизираният индекс на потребителските цени, който се включва по европейските методики и който служи за сравнение с всички държави членки на ЕС.

По него годишната инфлация към предходната година е 13 %, а ръстът на средния осигурителен доход е 11 на сто. Следователно това прави 12 %, обясни министър Лазаров.

Като друг важен параметър социалният министър посочи общия размера на разходите, които са в системата на ДОО - малко над 21 млрд. Лева. Около 11 млрд. лева са приходите от осигурителни вноски, посочи той.

По думите му за изплащането на социалноосигурителните обезщетения и пенсиите ще бъде необходим допълнителен трансфер от страна на държавния бюджет в рамките на малко над 10 млрд. лева.

"Категорично искам да отбележа е , че с този бюджет не се предвижда намаляване на социалноосигурителните обезщетения и орязване на права", заяви Лазар Лазаров.

Той отбеляза, че се предвижда ръст в обезщетенията, които ще бъдат в рамките на временната неработоспособност поради промяна на основен показател - доходът, по който се внасят осигурителни вноски.

Увеличение има и в още един параметър. С 3.5 милиона лева растат парите за профилактика и рехабилитация на осигурени, посочи социалният министър. По думите му това ще обхване около 5000 души през тази година.

Попитан дали се предвижда и увеличение на минималната работна заплата, министър Лазаров заяви, че тя е увеличена от началото на 2023 г. Действащото законодателство предвижда механизъм за увеличение на минималната работна заплата или по-скоро за определяне на минималната основна заплата от 2024 г. Действията ще бъдат предприети през тази година дотолкова, доколкото Кодекса на труда предвижда да бъде определен до 1 септември нов размер на минималната работна заплата, коментира той.

По думите му непроменени остават осигурителните вноски и разпределението между осигурено лице и осигурител. Осигуряването въз основа на лицата , които получават минимална работна заплата и в момента следва да бъде в рамките на действително полученото възнаграждение. Задължението за внасяне на осигуровка е действително начисленото трудово възнаграждение, обясни той.

Не се променят и принципите за изплащане на обезщетенията при безработица, които представляват 60 % от средния осигурителен доход на лицето, както и обезщетението за майчинство, което представлява 90 % от осигурителния доход за определен период от време. По отношение на втората година на майчинство, то е разработено при условия на действащо законодателство, добави той.

Онова, което служебното правителство винаги е споделяло е, че разработването на бюджетните закони следва да бъде само върху действащото законодателство, каза социалният министър. Всичко останало, което предвижда нови политики и мерки, следва да бъде осъществено от редовен кабинет, ясно парламентарно мнозинство и носенето на отговорност за взетите политически решения, допълни Лазар Лазаров.

mediapool.bg