Кламер БГ - Новини: Илияна Йотова видя заговор срещу държавността: Идеята за ротационно правителство е фасада

Илияна Йотова видя заговор срещу държавността: Идеята за ротационно правителство е фасада

България

|
Съб, 27 Май 2023г. 11:50ч.
Илияна Йотова видя заговор срещу държавността: Идеята за ротационно правителство е фасада

Илияна Йотова, сн. БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова заподозря заговор срещу държавността след разпространените записи от заседание на “Продължаваме промяната“ и атакува опита за съставяне на редовно правителство.

"Идеята за ротационно правителство е труден политически компромис. Оказва се, че това е фасадата, зад която са се скрили тези истински намерения", коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

Засега президентът Румен Радев няма позиция по темата. Той все още не е казал и кога ще връчи втория мандат за съставяне на кабинет. Разпространените от Радостин Василев запис са явно насочени срещу опита да бъде съставено редовно правителство, което да замени служебния кабинет на Радев.

"Вярвах, в това, което Мария Габриел и акад. Николай Денков говориха, че се мисли за стабилно правителство. Големият отсъстващ са българските граждани - не се говори за бюджет, за доходи, за инфлация. Много внимателно трябва да бъдат анализирани посланията на Кирил Петков и Асен Василев. Прави чест на г-н Денков, че не се намесва в този разговор", коментира Илияна Йотова.

По думите ѝ се готви заговор срещу българската държавност на всякакви нива - във вътрешнополитически и външнополитически план.

"По безпрецедентен начин са замесени имената на водещи европейски политици, нищо добро не чака България, подобен опит да бъдат дискредитирани институциите, чрез замесването на председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, със заобикалянето на европейските правила и закони, няма как да не бъде отбелязано. Колкото консолидирана е българската позиция, толкова по-добре. Такива частни разговори, както казва г-н Петков дъжд от телефонни обаждания, никога не завършват с нищо добро, това се прави зад гърба на българските институции. Руши се държавността по безпрецедентен начин", допълни Илияна Йотова.

Според нея се обсъжда по безпардонен начин президентската институция.

Тя поясни, че има вариант двете политически сили да са толкова обвързани помежду си, че да се опитат чрез договорки да направят кабинет на всяка цена.

"Президентът много стриктно спазва конституционната процедура - кога и как ще даде мандата е изцяло в неговите правомощия", каза още Илияна Йотова и зададе въпроса: "Кой се страхува от това, че мандатът не беше даден първите 24 часа".

mediapool.bg