Кламер БГ - Новини: Израелският експерт огледал взрива срещу Гешев от 30 метра разстояние

Израелският експерт огледал взрива срещу Гешев от 30 метра разстояние

България

|
Ср, 07 Юни 2023г. 15:02ч.
Израелският експерт огледал взрива срещу Гешев от 30 метра разстояние

Снимка: БГНЕС

Мистериозният израелски експерт, присъствал на мястото на взрива срещу главния прокурор Иван Гешев, не е участвал в следствените действия и не е бил допуснат в периметъра, отцепен от полицията. Това е записано в постановление на Софийската градска прокуратура, с което се отказва образуване на дело за евентуални длъжностни престъпления, извършени от шефа на държавното обвинение. Той бе подаден от гражданското движение БОЕЦ след като началникът на следствието Борислав Сарафов обяви, че Гешев се е намесил по недопустим начин в разследването, разпореждайки чужденецът да отиде на място. Постановлението бе публикувано от организацията "Антикорупционен фонд".

Няма такова нещо

Както Гешев, така и подчинената му структура отричат намеса в разследването. От седмици главният прокурор повтаря, че именно СГП е установила, че нарушения няма. Въпросното постановление е подписано от прокурор Тодор Денков. Документът потвърждава напълно версията на Гешев и на зам.-шефа на следствието Ясен Тодоров, който е завел израелеца на мястото.

Прокурор Денков напълно е възприел фактическата обстановка, представена от Тодоров. Той се съгласява, че израелецът е пристигнал у нас по покана на "Федерация на ционистите в България". Бил на обяд с Тодоров и още трима души, когато научил за взрива.

"В хода на проведен разговор, с оглед богатия си опит в предотвратяване и разследване на терористични актове, предложил, ако има възможност и няма законови пречки, да отиде до мястото, където се е случил взривът, и да огледа като цяло района при спазване на всички законови разпоредби", пише прокурор Денков.

Около 17.30 ч. на 1 май израелецът бил на мястото. Това било съгласувано предварително със Сарафов, подчертава изрично авторът на постановлението. Самият Сарафов твърди, че му било разпоредено от Гешев. А главният прокурор обяснява, че по това време е бил в отпуска и функциите е изпълнявал именно заместникът му. Затова Гешев казва, че е абсурдно да се твърди, че е извършил служебно нарушение по времето, когато не е бил на работа.

Още по темата:

МВР направи на пух и прах версията за взрива, заместникът на Гешев – подведен от началника си

Районът на мястото бил отцепен от МВР и там имало множество служители, прокурори и следователи. Около местопроизшествието имало полицейска лента.

"Тъй като периметърът на инцидента бил отцепен от органите на МВР и не се допускали хора и автомобили, посочените по-горе лица се приближили възможно най-близо, на около 20-30 метра от мерната начална линия на местопроизшествието, където имали визуален контакт към мястото, на което е избухнал взривът...На мястото трите лица останали около 10-15 минути след което напуснали района", пише в постановлението.

Вече не е анонимен

Въпреки всички твърдения на Ясен Тодоров, че името на израелския експерт не може да се разкрие от съображения за сигурност, прокурор Денков го е написал в постановлението си. Според него чужденецът се казва Ш.Михаел. Той е описан като човек с голям опит в областта. Прокурорът твърди, че "г-н Михаел споделил с г-н Тодоров най-общо неговия прочит за взрива, съобразно и доколкото е могъл да възприеме от мястото, пораженията и околната среда".

"Най-общият прочит" на израелския експерт обаче се превърна в най-силното оръжие на прокуратурата. Гешев не спира да повтаря, че според израелския експерт това е бил взрив за убиване. А Тодоров го цитира, че казал, че ако такова нещо се случи в Израел, цялата държава ще бъде затворена.

Още по темата:

Гешев: Не мога да извърша нарушение, ако съм в отпуск

В постановлението за отказ обаче ролята на Михаел се омаловажава до минимум. Обяснява се, че не е в взел формално участие в огледа, не е допускан на мястото на разследването. А прокурор Денков е стигнал до извода, че Гешев не е извършил никакво нарушение със следния мотив:

"Следователите или дежурните прокурори, които са участвали в този оглед, не са попълвали или водели книга или регистри за допуснати лица на местопроизшествието, доколкото процесуалният закон не въвежда извършване на такова действие. Същите не са получавали преки или косвени указания от трети лица или други форми на въздействие по повод извършваните от тях действия по разследването“.

Час и половина по-рано

Макар че прокуратурата се опитва да омаловажи участието на Михаел, за да минимизира евентуални щети за самото разследване и Гешев, присъствието на израелеца там продължава да изглежда странно. След експлозията се оказа, че чужденецът е пристигнал у нас час и половина по-рано. Дни след взрива МВР твърдеше, че не знае кой е този човек, каква е експертизата му и какво е правил на мястото. Не е публично известно по което е да е друго разследване да е ползвана експертиза на специалист по този начин.

mediapool.bg