Кламер БГ - Новини: Иван Тотев сдаде ръководството на ГЕРБ в Пловдив

Иван Тотев сдаде ръководството на ГЕРБ в Пловдив

България

|
Вт, 12 Септ 2023г. 17:44ч.
Иван Тотев сдаде ръководството на ГЕРБ в Пловдив

Иван Тотев е подал оставка като областен координатор на ГЕРБ в Пловдив. Сн. БГНЕС, архив

Изненадващо дългогодишният лидер на ГЕРБ в Пловдив Иван Тотев подаде оставка от поста. Тя е била приета от Изпълнителната комисия на партията на заседание, на което са обсъдени и кандидатите за кметове и общински съветници от формацията. До момента официална информация за имената няма.

Не е известен и кандидатът за Пловдив, а една от спекулациите за причината за оттеглянето на Тотев е несъгласие с номинацията за кмет на града, който той самият управлява от 2011 до 2019 г. През 2017 г. Тотев бешже отстранен от поста със съдебно решение заради проблеми с ремонта на зоологическата градина в града, която и до ден днешен е затворена. Малко по-късно следващата инстанция отмени решението, а Тотев продължи да се ползва с подкрепата на партията си.

В последните месеци позициите му изглеждаха силни, след като на практика лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе неговата страна в конфликта му с настоящия кмет Здравко Димитров. Стигна се до там, че Борисов да поиска оставката на Димитров в присъствието на Тотев на пресконференция в хотела, собственост на фамилията му.

След много "понесени рани"

"Идва време, в което човек трябва да предаде щафетата и затвори даден цикъл от живота си. След 15 години като областен координатор на ГЕРБ в Пловдив, след много понесени рани, спечелени битки и победи, мисля, че е време да предам ръководството на ГЕРБ в града", написа във Фейсбук Тотев след новината за оставката.

Той допълни, че ще продължи да работи с "цялото си сърце, душа и любов за каузата, наречена ГЕРБ и утвърдения от Изпълнителна комисия кандидат за кмет на Пловдив".

Настоящ районен кмет поема местната структура

На мястото на Тотев като областен координатор на ГЕРБ е избран Димитър Колев, който в момента е кмет на район "Западен" в града.

"Благодаря на лидера Бойко Борисов и на Изпълнителната комисия за доверието, то задължава", написа във фейсбук страницата си Колев. "Очакват ни най-важните избори, които ще определят посоката на развитие на града ни. Убеден съм, че от ГЕРБ ще предложим на пловдивчани най-достойния и подготвен кандидат за кмет", добави той.

Към момента спекулациите за кандидат за кмет на Пловдив се въртят около имената на бившия областен управител и депутат от ГЕРБ Дани Каназирева, както и това на кмета на район "Тракия" Костадин Димитров.

Каназирева не е в добри отношения с Тотев. В същото време до миналата година тя беше от основните остриета на ГЕРБ в парламента. През миналото лято тя изненадващо не се кандидатира за депутат и обяви, че за нея "най-важен е Пловдив" и ще работи за местните избори. Каназирева не е в добри отношения с Тотев за разлика от другия спряган за кандидат за кмет - Костадин Димитров.

mediapool.bg