Кламер БГ - Новини: "Епилирани мозъци" и приказки за казарма: Как България реши да помогне на Украйна с БТР-и

"Епилирани мозъци" и приказки за казарма: Как България реши да помогне на Украйна с БТР-и

България

|
Ср, 22 Ноем 2023г. 14:09ч.
"Епилирани мозъци" и приказки за казарма: Как България реши да помогне на Украйна с БТР-и

Сн. БГНЕС

Парламентът ратифицира споразумението между България и Украйна за изпращането на бронирана техника в помощ на Киев. Срещу решението гласуваха само депутатите от БСП и "Възраждане", които използваха дебата за лансирането на обичайните си тези за предаване на националните интереси, които "оцветиха" с коментари за епилатори, казарма и барут.

Този път директната военна помощ ще бъде предадена съгласно споразумение между българското МВР и украинското министерство на отбраната, тъй като бронираните машини са в резерва на вътрешното министерство. Става въпрос за около 100 машини, сред които и БТР-и, придобити още за т.нар. възродителен процес, които не се ползват.

Според лидерa на "Възраждане" Костадин Костадинов България на практика подарява 1 млрд. лева на Украйна, но депутатът от "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев не се съгласи и припомни, че техниката е на 40 години.

Освен това България ще бъде компенсирана от ЕС за помощта.

"Сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за нуждите на нашата армия. Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка", каза Борислав Гуцанов от БСП.

Машините никога не са служили на българската армия, но в дебата се заговори за социалистическата казарма.

"Живеем в държава на абсурдите. В комисията по отбрана има само двама колеги, завършили военни училища, но всички разбират от отбрана и сигурност. Половината от мъжете в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си, е джойстика на някоя игра или епилатор, но се подписвате мъжки по всички документи, свързани със сигурността. Не ви ли е малко срам", каза Гуцанов.

"От 110-хилядна армия в момента сме под 20 хил. и то недокомплектована. В момента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, ако могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, в момента няма и 8, чакаме ги след платени милиарди. Имали сме и 2400 танка, в момента няма и 20", добави той.

Ивайло Мирчев (ПП-ДБ) от своя страна коментира, че впечатленията му от този дебат и от аргументите, които използват депутатите, е, "че наистина има епилирани мозъци".

"Не е трагедия дали някой е ходил в казармата или не е ходил в казармата, трагедия е, ако начина му на мислене е казармен", каза той,

Председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев (ГЕРБ) припомни, че не става въпрос за техника, която е в разпореждане на Министерство на отбраната, а на МВР.

"Наличната техника в Министерство на отбраната си е налична и никой не я закача, както си е в резервите", каза той.

Депутатът от "Възраждане" Николай Дренчев обаче предложи машините да се използват за прикритие по границата, вместо униформените да седят заровени в землянки.

В заключение военният министър Тодор Тагарев констатира, че дебатът така и не е засегнал конкретното споразумение.

"Аз не чух за час и 15 минути нито едно изказване, което да е по споразумението, което се очаква вие да ратифицирате. Чух, че е трябвало да бъдат закопани тези машини по границата, че те били плавали при четири метрови вълни. Аз никога не съм говорил за тези вълни и такива импровизации няма да коментирам", каза Тагарев, след което бе изпратен от противниците на помощта към Украйна с викове "Оставка".

mediapool.bg