Кламер БГ - Новини: Държавата дава 120 млн. лв. за 85 общински проекта за пътища и ВиК

Държавата дава 120 млн. лв. за 85 общински проекта за пътища и ВиК

България

|
Пет, 08 Септ 2023г. 15:43ч.
Държавата дава 120 млн. лв. за 85 общински проекта за пътища и ВиК

Едва в една трета от общините ремонтите вървят по план Сн.АПИ/Архив

Едва една трета от общинските проекти за ремонт на пътища и ВиК мрежата се движат по план и ще бъдат довършени до местните избори в края на октомври. Това стана ясно от думите на регионалния министър Андрей Цеков пред ресорната парламентарна комисия в четвъртък.

През септември 2022 г. служебното правителство на Гълъб Донев реши с над 406 милиона лева да се финансират 234 общински проекта - по един за всяка община. Тогава бяха преведени авансово половината от парите.

Единственото в община Карлово бяха одобрени за финансиране два проекта, заради разрушената пътна и ВиК инфраструктура от наводнението в началото на септември 2022 г. Година по-късно нищо от обещаното не е изпълнено, оплакаха се местни жители. Наводнените преди година села Богдан, Каравелово и Слатина продължават да са без улици, няма и изграден мост над реката, който беше разрушен по време на бедствието.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че общината е изготвила всички проекти, включително е избрала изпълнители, но все още чака разрешения от институциите за започване на работа.

"Община Карлово е готова с всички проекти, избрала е изпълнители, очакваме съгласувателинте режими от институциите на държавата. Започнахме да изграждаме строителните обекти, постепенно ще се включват нови и нови, когато получим разрешенията, които ни дават право да започнем да работим", коментира Емил Кабаиванов пред БНТ преди дни. По думите му до момента държавата е отпуснала на общината 17 млн. лв. от общаните 70 млн. лв. за възстановяването на пострадалите села.

Държавата не превежда авансово парите за изпълнението на общински проекти, а на етапи, след като бъдат извършени дейностите по тях, разясни министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

От обясненията ми пред депутатите стана ясно, че в подобна ситуация, като тази на Карлово, са около две трети от общинските проекти, които се финансират с пари от държавата.

Някои общини все още не са провели процедурите за избор на изпълнител за ремонта на пътища или ВиК мрежата. При други не са започнали строително-монтажни работи, посочи Андрей Цеков.

Той уточни, че с тези общини няма да бъдат подписвани анекси и няма да им бъдат превеждани пари по договорите подписани през есента на 2022 г. с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Още следващата седмица ще започне подписването на анекси по изпълнението на около 85 общински проекта за ремонт на улици, пътища и ВиК, обеща регионалният министър. По думите му по проверка на регионалното министерство е показала, че по тях са изпълнени предвидените дейности.

Така 40 общини ще получат близо 87 млн. лв. за ремонт на общински пътища.

С 13 общини ще се подпишат анекси за 10.2 млн. лв. за довършване на ремонти на улична мрежа.

С 23 млн. лв. ще бъдат финансирани 30 общини за ремонт или изграждане на ВиК мрежа.

mediapool.bg