Кламер БГ - Новини: До един месец България ще разполага с медицински хеликоптери

До един месец България ще разполага с медицински хеликоптери

България

|
Съб, 03 Юни 2023г. 10:43ч.
До един месец България ще разполага с медицински хеликоптери

До един месец България ще разполага с медицински хеликоптери

До един месец България ще разполага с първите медицински хеликоптери, които ще бъдат доставени по-рано от предвиденото. Това обяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиевпред БНТ.

"Със сигурност в края на този месец или в началото на следващия, ще имаме два хеликоптера, които ще стартират и ще започне въздушната помощ по въздуха. Пожелавам на колегата, който ще дойде след мен, да завърши това. Много малко остана площадките(за кацане и излитане) да бъдат завършени. Много малко остава и реално нашето население ще има спешна помощ по въздуха", заяви Меджидиев.

Страната ни ще ползва хеликоптери под наем, докато не се сдобие със свои собствени.

Доставчик на хеликоптерите под наем е италианският оператор Alidaunia (“Алидауния“), който спечели обществената поръчка за наема на два медицински хеликоптера, след като предложи по-ниска цена от конкурента в процедурата – испанския Avincis.

Поръчката е за наемането на хеликоптерите заедно с екипажите, които да поемат спешната помощ по въздух, докато пристигат купените от Министерството на здравеопазването 6 медицински хеликоптера от италианската компания “Леонардо“, първият от които се очаква в края на тази година. Самата “Алидауния“ е лицензиран сервизен център на хеликоптерите "Леонардо".

Наемът на двата хеликоптера се предвижда да е за срок от 2 години с възможност за още една допълнителна година.

Очаква се първият закупен български хеликоптер да бъде доставен през декември, а през 2023 година ще бъдат изпратени още два.

В същото време Асен Меджидиев заяви, че има много добри впечатления за своя вероятен наследник на поста - проф. Христо Хинков. Той обясни, че Хинков ще продължи започнатото за изграждането на детска болница, спешната помощ по въздуха и реформата в ТЕЛК.

Меджидиев обаче бил обиден на твърденията, че служебното правителство следва проруски интереси.

"Стана ми малко обидно - аз никога не съм имал проруски интереси, за да се коментира, че нашият кабинет има проруски интереси. Никога! Аз съм защитавал само интересите на България. И моят президент винаги е стоял и е настоявал за това. Абсурдна е формулата "всички срещу Радев и служебното правителство", каза служебният здравен министър.

Той обясни, че се гордее с направеното и пожела инициативите, които са започнати от неговия екип, да бъдат продължени.

"Аз съм готов да помагам на всеки един министър на здравеопазването, който и да е той", каза Меджидиев.

mediapool.bg