Кламер БГ - Новини: Дисциплинарни производства срещу още 7 полицаи за насилие на протеста на футболните фенове

Дисциплинарни производства срещу още 7 полицаи за насилие на протеста на футболните фенове

България

|
Съб, 25 Ноем 2023г. 11:36ч.
Дисциплинарни производства срещу още 7 полицаи за насилие на протеста на футболните фенове

Към момента отстранените за полицейско насилие на протеста на 16 ноември са трима.

Образувани са дисциплинарни производства срещу още 7 служители на реда за упражняване на полицейско насилие по време на протеста на футболните фенове на 16 ноември, съобщи Нова телевизия.

Към момента ръководството на столичната полиция е отстранило трима полицейски служители - един командир на отделение и двама старши полицаи, а проверката продължава.

Преди ден депутатите създадоха временна парламентарна комисия, която ще разследва полицейското насилие по време на протестите срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС). Комисията беше оглавена от Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Сблъсъците по време на протеста започнаха след като полицаите бяха замервани с бомби, камъни и други предмети от събралите се футболни фенове. Силите на реда щурмуваха тълпата, за да я разпръснат, но след това бяха бити и арестувани хора, които нямат нищо общо с агресивните простетиращи. Униформени нахлуха в заведение в министерството на спорта и изкараха с ритници и удари част от клиентите.

Оправданието бе, че там се е скрил човекът, подпалил по-рано полицейския бус, който изгоря на ул. "Гурко".

19-годишно момиче разказа, че е била бита и ритана от полицаи, които ѝ заявили, че го правят, за да няма деца. МВР отрича това и твърди, че тя е била задържана и заведена на лекар, който не установил никакви наранявания.

В опит да потушат общественото недоволство от МВР заявиха, че вече трима служители са отстранени от работа заради прекомерна употреба на сила. От ведомството заявиха, че се правят още проверки и броят на тези служители вероятно ще се увеличи.

mediapool.bg