Кламер БГ - Новини: Механизмът за разследване на главния прокурор скоростно стигна до пленарна зала

Механизмът за разследване на главния прокурор скоростно стигна до пленарна зала

България

|
Пет, 19 Май 2023г. 09:31ч.
Механизмът за разследване на главния прокурор скоростно стигна до пленарна зала

Снимка: БГНЕС

Часове след като бяха приети от правната комисия в парламента текстовете, които уреждат разследването на главния прокурор, стигнаха на пленарна зала. В момента депутатите ги обсъждат на първо четене. С тези промени в НПК се въвежда фигурата на съдия, който ще има правомощия да разследва евентуални престъпления на главния прокурор.

Подобна скорост по приемане на такива промени бе немислима доскоро. В четвъртък обаче шефката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова настоя материалите бързо да стигнат до зала. До последния момент не бе ясно дали правната комисия ще успее да се справи с изготвянето на нужния доклад. Вероятно документите са били писани до малките часове в петък сутринта.

В правна комисия промените бяха приети с голямо мнозинство като само "Възраждане" се въздържаха. В петък бяха включени в дневния ред по предложение на председателя на парламента Росен Желязков.

В началото на заседанието от БСП поискаха да се разгледат и промени в Наказателния кодекс срещу пияни и дрогирани шофьори. Желязков обаче отказа с обяснението, че за този проект нямало готов доклад. Свиленски отвърна, че колкото и да се бърза, промените за главния прокурор няма да бъдат приети до понеделник, когато се очаква Иван Гешев да говори.

Шефът на държавното обвинение е призован за даване на сведения по прокурорска проверка за търговия с влияние. Тя започна след сигнал на неговия заместник Борислав Сарафов, който твърди, че началникът му може да е извършил поне три престъпления.

Гешев заплаши, че следващата седмица ще даде данни за политически обвързаности на членовете на Висшия съдебен съвет. Там срещу него бе внесено искане за отстраняване от поста, подписано от шестима души. В четвъртък Гешев заяви, че когато започне да говори много от членовете на съвета ще ги е срам.

mediapool.bg