Кламер БГ - Новини: МВР започва акция срещу купения вот

МВР започва акция срещу купения вот

България

|
Ср, 03 Ноем 2021г. 13:51ч.
МВР започва акция срещу купения вот

МВР започва акция срещу купения вот

Десет дни преди изборите МВР обяви нова операция срещу купуването на гласове. Акцията ще се провежда в цялата страна и в нея ще участват максимален брой служители от областните управления, дирекция "Национална полиция" и жандармерията, обясни главният секретар на силовото ведомство Петър Тодоров.

Основната задача са изборните престъпления. Подобна операция бе обявена и при предишните избори. Както тогава, така и сега МВР ще работи отделно от прокуратурата по линия на купуването на гласове. На няколко пъти вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че няма да участва в междуведомственото звено с ДАНС, инициирано от главния прокурор Иван Гешев. Рашков заподозря, че прокуратурата иска да има такава структура, за да разбира по какво работи МВР и да спира разследванията.

При предишните избори министърът многократно критикува прокуратурата, че умишлено не разследва купуване на гласове, разкрити от полицията. Според него най-много сигнали за купуване на гласове има за ГЕРБ и ДПС.

Малко преди операцията да бъде обявена официално БГНЕС съобщи, че двама души са арестувани за търговия с гласове в ромската махала в Руен. В къщата на единия са открити списъци с имена на гласоподаватели. Съпругата на задържания разказа, че полицаите са атакували дома им в 6 часа сутринта.

"Събориха мъжа ми на земята. Проверяваха за наркотици, оръжие, не са намерили никакви списъци. Ние се занимаваме с търговия, не купуваме гласове", заяви съпругата на задържания.

Акциите за пресичане на контролирания вот в Бургаско продължават. До момента има образувани 5 полицейски производства.

mediapool.bg