Кламер БГ - Новини: ДПС не казва за кого е на балотажа, резултатите не били ясни

ДПС не казва за кого е на балотажа, резултатите не били ясни

България

|
Нед, 14 Ноем 2021г. 23:04ч.
ДПС не казва за кого е на балотажа, резултатите не били ясни

ДПС чака окончателните резултати, сн. БСП

Според лидера на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ, който бе и кандидат за президент, резултатите за този вот още не са ясни, трябва да се изчакат окончателните данни и тогава партията му щяла да види каква е картинката, за да реши кой от двамата отиващи на втория тур претенденти да подкрепи – Румен Радев или Анастас Герджиков.

Подкрепата на ДПС за някой от тях се счита за ключова за балотажа и се смята, че тя естествено ще отиде при Герджиков, но Карадайъ не пожела да се ангажира с отговор на такъв въпрос.

Той специално благодари на партийните структури на ДПС и симпатизантите, които по думите му "устояха на всякакви репресии". С това твърдение той е вторият лидер на партия, след Бойко Борисов на ГЕРБ, който твърди, че е имало репресии

"Факт е най-ниската избирателна активност от демократичните промени насам и то при задължителна гласуване. Анализът на какво се дължи, тепърва предстои да го правим", каза още лидерът на ДПС.

"За 47-ото Народно събрание, с за кои партии бихме могли да говорим и с кои няма да говорим, мисля, че нашето поведение е ясно и сме заявявали неведнъж, че еднаква можем да говорим с всички парламентарно представени сили. В 45-ото НС бяхме заявили, че отчитаме вота на избирателя като желание за промяна и ако новите партии предложат правителство, безусловно ще подкрепим правителство без участие. В 46-ото поставихме условие за възстановяване на демокрацията и държавността в страната, защото всички виждаме, че те са в криза. За 47-ото НС това условие категорично важи, но нека да видим резултатите. С всички еднакво можем да говорим", каза той, макар от "Продължаваме промяната" да казаха,ч е за съставяне на коалиция ще разговарят с всички парламентарно представени сили, без ГЕРБ и ДПС.

"При тази ниска активност тези данни сочат, че в относителен дял сме по-добре и от април и от юли - тогава 10.5 на сто, после 10.7 а сега сме 10.5- 11 според различните прогнози, така че нашата относителна тежест се запазва", коментира още той.

mediapool.bg