Кламер БГ - Новини: България ще изнася ток за Северна Македония

България ще изнася ток за Северна Македония

България

|
Пон, 05 Септ 2022г. 17:52ч.
България ще изнася ток за Северна Македония

България ще изнася ток за Северна Македония

През зимата България ще снабдява с електрическа енергия за Северна Македония. Това се разбра след среща между служебния министър-председател Гълъб Донев и македонския премиер Димитър Ковачевски, който е на еднодневно посещение в София.

„Много бързо откликнахме на апела за помощ от страна на Северна Македония за решаване на предизвикателствата, които стоят пред страната в сектора на енергетиката. Обсъдихме конкретни възможности за електроенергията и преноса на природен газ – както за нуждите на индустрията, така и за битовите потребители“, каза Донев по време на съвместен брифинг с Ковачевски.

Става въпрос за около 200 мегаватчаса базова равномерна електроенергия за периода до 31 март 2023 г.

Договорихме се да направим обща работна група от представители на България и Северна Македония за техническите параметри за пренос на електроенергия и доставка и съхранение на природен газ, каза македонският премиер Димитър Ковачевски.

Опитваме се да намерим решение за последното тримесечие на годината и за първото тримесечие на следващата година, каза още Ковачевски.

Ще бъдат постигнати и договорености за складиране на природен газ в „Чирен”, така че РС Македония да може да се възползва от участието си в терминала в Александруполис.

Така доставките на втечнен газ ще могат да бъдат по-балансирани без страната да изпитва допълнителни трудности, заяви българският министър-председател.

Работната група ще започне работа още в сряда, добави премиерът Ковачевски.

Донев и Ковачевски са се договорили и за задълбочаване на взаимното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, както и всички договорености по протоколите на Междуведомствената комисия.

Двамата премиери разговаряха на четири очи, след което се състоя разширена среща на двете делегации.

След пресконференцията с Донев, Ковачевски отиде и на среща с президента Румен Радев.

„Искам да споделя, че въпреки бурните политически страсти, на които станахме свидетели през последните месеци, отношенията между нашите две братски страни лежат върху здрав фундамент, който е отвъд всякаква политическа конюнктура“, каза Радев.

mediapool.bg