Кламер БГ - Новини: Гешев обещал на евродепутати "до няколко седмици" да приключи разследването "Барселонагейт"

Гешев обещал на евродепутати "до няколко седмици" да приключи разследването "Барселонагейт"

България

|
Четв, 23 Юни 2022г. 16:54ч.
Гешев обещал на евродепутати "до няколко седмици" да приключи разследването "Барселонагейт"

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев е обещал пред евродепутати, че "до няколко седмици" ще приключат разследвания по скандални случаи като "Барселонагейт" и златните кюлчета в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Това е записано в доклад на българската мисия на Комисията по бюджетен контрол. За отразеното в документа обещание съобщи главният редактор на разследващия сайт Bird.bg Атанас Чобанов. Освен това Гешев е заявил, че резултатите ще бъдат публично оповестени.

От обещанието на Гешев (13 април) за след няколко седмици са минали няколко седмици. Нищо подобно не е съобщавано от прокуратурата.

За последно съобщения по "Барселонагейт" имаше преди месеци, когато испанските власти изпратиха у нас копие от събрани материали по случая. В тях се твърди, че има съмнения за пране на пари при покупка на луксозни имоти, ползвани от бившата моделка Борислава Йовчева. Според испанските власти Борисов може да е свързан със случая.

Прокуратурата обяви, че материалите от общо 219 страници трябва да бъдат преведени. Оттогава нищо повече не е съобщавано.

Делото за кюлчетата също потъна в прокуратурата. Първоначално държавното обвинение твърдеше, че не може да направи експертиза, ако няма налични кюлчетата. За снимките от спалнята бе заявено, че може и да не отговарят на обективната действителност. Няколко месеца по-късно стана ясно, че е поискана експертиза от БНБ за пачките с евро от нощното чекмедже.

mediapool.bg