Кламер БГ - Новини: Гергов поиска вписване на сделката за Пловдивския панаир, на ход е кметът

Гергов поиска вписване на сделката за Пловдивския панаир, на ход е кметът

България

|
Пон, 16 Ян 2023г. 15:38ч.
Гергов поиска вписване на сделката за Пловдивския панаир, на ход е кметът

Сн. БГНЕС, архив

Бизнесменът Георги Гергов е поискал вписване в Търговския регистър на решението за увеличаване капитала на общинско-частното дружество "Пълдин туринвест". Това показва справка в търговския регистър.

Увеличението е с акциите на община Варна в Пловдивския панаир, а вписването на схемата ще промени и разпределението на силите в дружеството, в което е изложбеният център. Държавата ще остане с едва 20% от собствеността, а останалата ще е на "Пълдин туринвест", контролирано от Гергов.

Увеличението на капитала на "Пълдин туринвест", част от схемата на Гергов за овладяването на панаира, беше гласувано на събрание на акционерите на 9 януари. Подобно решение се взима за втори път. Първият беше в края на миналата година, когато представителят на общината гласува "против" по волята на решение на общинския съвет в Пловдив. Увеличението на капитала все пак мина през събранието на акционерите, но беше атакувано в съда от община Пловдив, което спря и вписването.

На 9 януари обаче и гласът на местната власт беше "за" увеличение на капитала, тъй като общинарите трябваше да гласуват за втори път как да действат при свиканото за пореден път общо събрание на акционерите. Така основно с гласовете на ГЕРБ и БСП на Гергов беше взето решение местната власт да подкрепи увеличението на капитала и в същото време кметът беше задължен да обжалва решението, а представителят на местната власт в "Пълдин туринвест" да задейства блокиращата квота на общината за промени в капитала.

Миналата седмица Димитров обяви, че ще атакува в съда схемата на Гергов. Преди това от ГЕРБ на два пъти провалиха извънредните сесии на общинския съвет, на които имаше предложение да се прегласува спорното решение за подкрепа на увеличението на капитала на "Пълдин туринвест". Местният лидер на ГЕРБ Иван Тотев обясни поведението на общинарите от партията, които и двата пъти не влязоха в залата, с това, че въпросът се използвал политически от "Демократична България", които поискаха свикването на сесиите. И нямало какво да се променя, след като кметът щял да атакува сделката.

Сега на ход е община Пловдив и по-точно кметът Здравко Димитров. "Кметът Димитров трябва бързо да внесе иск в Окръжен съд за отмяна на решението и паралелно да поиска спиране на вписването в търговския регистър, докато съдът не се произнесе дали оспореното решение е законосъобразно или не", коментира във Фейсбук общинският съветник от ДБ Веселина Александрова.

mediapool.bg