Кламер БГ - Новини: Генеричната индустрия успокои, че осигурява достатъчно антибиотици

Генеричната индустрия успокои, че осигурява достатъчно антибиотици

България

|
Вт, 10 Ян 2023г. 14:01ч.
Генеричната индустрия успокои, че осигурява достатъчно антибиотици

Генеричната индустрия успокои, че осигурява достатъчно антибиотици

Генеричните фармацевтични компании осигуряват достатъчни количества антибиотици в различни лекарствени форми за нуждаещите се български пациенти, включително и деца в период на доминиране и широко разпространение на респираторни вируси, водещи често до бактериални усложнения като отити, синуити, бронхити, бронхиолити и пневмонии. Това обявиха във вторник в своя позиция от Българската генерична фармацевтична асоциация (БгФармА), която обединява най-големите български и европейски генерични производители като "Софарма", "Тева", "Зентива", "Сандоз", "Дансон", "Полфарма", "Фармасуис", "Стада" и др.

Генеричната индустрия посочва, че над десет български и европейски производители произвеждат и доставят широка гама от почти всички групи антибиотици, сред които полусинтетични пеницилини, комбинации между амоксицилин и клавуланова киселина, цефалоспорини, хинолони, макролиди, аминоглюкозиди, тетрациклини, имидазоли и други.

"В складовете на дистрибуторите на лекарства в България компаниите, членуващи в БгФармА, са осигурили антибиотични сиропи за деца, в съответните дозировки, от групите цефалоспорини, макролиди, хинолони, както и точния аналог на широко предписваната от педиатрите комбинация амоксицилин/клавуланова киселина", казват от БгФармА.

Оттам допълват, че най-голямата генерична компания в света - "Тева", доставяща лекарствени продукти, съдържащи азитромицин, е информирала, че медикаментът е наличен както за парентерално приложение, така и в таблетки за възрастни и сиропи за деца в достатъчно количество в дистрибуторската мрежа в България.

"Компаниите членове на БгФармА поддържат непрекъснато информираност на личните лекари и педиатри, както и поддържат ежеседмична информация до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за наличностите на антибиотици и други проблемни като количества медикаменти", се казва в позицията.

Генеричните компании посочват, че винаги са били и продължават да бъдат професионален и надежден партньор и подкрепят всички мерки, предприети от Министерството на здравеопазването за преодоляване на евентуалния недостиг на критични лекарствени продукти. Те припомнят, че активно участват с експертиза и помощ в работата на Специализирания съвет по лекарствоснабдяване към МЗ за намиране на точните и балансирани решения, за да се осигурят непрекъснати и сигурни доставки на лекарства и специално на антибиотици за българските граждани, с приоритет към децата.

"Напомняме за неблагоприятното по време на пандемията от Covid-19 презапасяване на българските граждани с различни видове антибиотици, което наложи осигуряване на допълнителни количества от страна на генеричните компании. Вярваме в отговорността на българските фармацевти, да не се позволява отпускане на антибиотици, както за възрастни така и за деца, без съответното предписание от страна на лекуващите лекари", посочват от БгФармА.

"Считаме, че в критични времена, от особено значение са прозрачността и професионалния синхрон в работата на всички участници в процеса на снабдяването с лекарства, за да не се допускат недостиг или липси на лекарствени продукти за всички българските граждани", се казва още в позицията.

mediapool.bg