Кламер БГ - Новини: Активността сходно ниска като на предходния парламентарен вот (обновена)

Активността сходно ниска като на предходния парламентарен вот (обновена)

България

|
Нед, 02 Апр 2023г. 22:58ч.
Активността сходно ниска като на предходния парламентарен вот (обновена)

сн. БГНЕС

Избирателната активност на тези избори остава ниска като на предходния парламентарен вот.

По данни на социологическа агенция "Маркет линкс" тя е била около 39.9%. За сравнение на изборите през октомври миналата година според официалните данни на ЦИК активността в края на изборния ден бе 39.41%.

Последните официални данни на ЦИК за активността бяха към 16.00 часа и тогава тя бе 27.27%. Окончателните данни ще бъдат обявени заедно с официалните резултати.

Юлиана Гальова от "Галъп интернешънъл болкан" коментира по-рано пред БНР, че до 18 часа гласуват главно хора, които са в активна възраст и основно от столицата.

"И още нещо интересно - в хода на изборния ден превес има машинното гласуване, макар че чух, че се регистрират някои проблеми", каза тя и добави: "В секциите, в които има наши екипи, за щастие няма нарушения и проблеми, така че общо взето екзитполът върви нормално и се надяваме така да е до края на изборния ден".

Сутрин и преди обед обичайно активността е по-висока в по-малките населени места. Големите градове, областните центрове и столицата се активизират в следобедните часове. По-възрастните по традиция гласуват сутрин и до обед, а по-младите – по-късно, обясни пред БНР социологът Яница Петкова от "Галъп".

По думите ѝ до обяд преимуществено са гласували твърдите ядра и тези, които са решили какъв ще бъде изборът им по-рано.

Много по-малък е делът на онези, които са взели своето решение в последните дни, но този процент започва да нараства, тоест колебаещият се избирател тепърва излиза, поясни Петкова.

Няма прекомерен брой откази за участие в екзитпол, отбелязват социолозите.

"Откликват. Всичко от тази гледна точка върви наред. Положителното е, ако не да се запази, поне малко да се увеличи избирателната активност", посочи Яница Петкова.

За пети път през последните две години в България се проведе парламентарен вот. Изборният ден започна в 7 сутринта.

mediapool.bg