Кламер БГ - Новини: "Куцук-куцук, главата ми е здрава": Борисов обяви проектокабинета на ГЕРБ (видео)

"Куцук-куцук, главата ми е здрава": Борисов обяви проектокабинета на ГЕРБ (видео)

България

|
Вт, 20 Апр 2021г. 13:43ч.
"Куцук-куцук, главата ми е здрава": Борисов обяви проектокабинета на ГЕРБ (видео)

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви имената на министрите в проектокабинета на ГЕРБ.

Това стана в живо излъчване във фейсбук страницата му. Борисов, който в понеделник вечерта бе опериран заради скъсан менискус в "Софиямед", събра номинираните за министри в болницата. Монологът му бе изпъстрен с бисери от типа: "Куцук-куцук, ама главата ми е здрава" и "По-бързо, че конците ми кървят". Премиерът в оставка се обърна към предложения за министър на културата Калин Вельов и го попита дали има плочки на корема, визирайки снимки на председателя на парламентарната правна комисия от "Има такъв народ" Радостин Василев, за които пиарът на ГЕРБ Никола Николов реши, че са скандални.

На парламентарните избори ГЕРБ отново стана първа политическа сила, но няма изгледи да управлява за четвърти път, защото всички останали партии в парламента обявиха, че няма да подкрепят проекта им за кабинет. Въпреки това конституцията предвижда първата политическа сила да получи от президента мандат за съставяне на правителство. Това ще стане по-късно във вторник.

"Забравете ме и медиите, и всички. Ще говоря само партийни работи. Депутатът Трифонов е на дневен ред, той трябва да отговаря на всички въпроси, на които десетилетия аз отговарям. Той е на ход. Той има всичката подкрепа. Мен не са ме подкрепяли никога всички. Ние не се заяждаме, само искам да работят и да направят веднага правителство", каза лидерът на ГЕРБ във вторник.

"Аз ще се върна един ден - ще спра да куцукам, ще си почина. Когато се мобилизирам, когато се види какво могат другите, аз ще се върна. Както какъв, няма никакво значение", каза още Борисов.

От думите му се разбра, че няма намерение да се яви в парламента в сряда, въпреки че депутатите го задължиха: "Утре ще ме изпишат. Пет операции са ми правени – 3 на едното, 2 на другото коляно. Ако нещо щеше да допринесе, да отида в парламента. Казвах още на Станишев - спри ги тея Мая и Корнелия, излез ти. Истерични, злобни жени. Сега те и Капон, и още двама мъже".

Още миналата седмица Борисов обяви, че кандидат на ГЕРБ за премиер няма да е той, а Даниел Митов.

"Партията единодушно застава зад Даниел Митов, след това за министър на отбраната – Румен Христов. Предложих на Красимир Каракачнов да остане и в този кабинет военен министър. Той обясни, че приема вота на избирателите, че не са го пуснали в парламента. Аз му предложих, искам да се знае. Такова е времето, такива са изборите", каза Борисов във вторник.

За министър на културата той обяви името на Калин Вельов, а за министър на туризма - Любен Дилов-син. Александър Иванов пък е предложението за министър на регионалното развитие и благоустройството.

От думите на Борисов се разбра, че Томислав Дончев, Екатерина Захариева, Кирил Ананиев, Десислава Ахладова са предложени на постовете, които заемат в сегашното правителство в оставка - вицепремиер, министър на външните работи, министър на финансите и министър на правосъдието.

Ивелина Василева е предложена за министър на околната среда и водите.

Десислава Танева e предложение за министър на земеделието. Делян Добрев е номиниран за министър на енергетиката, a Жечо Станков - за министър на икономиката.

Предложението за министър на здравеопазването е министърът в оставка проф. Костадин Ангелов. Росен Желязков е номинацията за министър на транспорта, а Красимир Вълчев - за просветен министър. Деница Сачева остава номинацията за социален министър. Красен Кралев - министър на спорта.

Много е лесно да говориш кой е страхлив, кой не. Толкова години носих сам отговорността, с различни партньори, за всяко нещо. Страхът е на този, който ще избяга от отговорността да състави кабинет. Имат огромно мнозинство, могат да управляват и да направят какво са обещали. Искам да им видя разчетите, искам да им видя приходния баланс.Подозирам, че сега всички така ще правят, че да няма правителство, каза Борисов по повод останалите партии в парламента.

Борисов заяви още, че "всеки ден задържам хората да не отидат пред парламента".

mediapool.bg