Кламер БГ - Новини: ГДБОП и европрокуратурата арестуваха 8 заподозрени в злоупотреби със земеделски фондове

ГДБОП и европрокуратурата арестуваха 8 заподозрени в злоупотреби със земеделски фондове

България

|
Четв, 30 Юни 2022г. 15:02ч.
ГДБОП и европрокуратурата арестуваха 8 заподозрени в злоупотреби със земеделски фондове

ГДБОП и европрокуратурата арестуваха 8 заподозрени в злоупотреби със земеделски фондове

Осем души са били арестувани от МВР и европейската прокуратура в мащабна акция срещу измами със земеделски еврофондове. Сред задържаните е началникът на служба "Земеделие" в Петрич, негови подчинени и други заподозрени за участие в схемите. Двама са задържани по време на земеделски семинар, в който са участвали. Акцията е била проведена в сряда и е сред първите у нас с участието на европейски прокурори от България.

Проверява се информация, че заподозрените всяка година са увеличавали декларираните площи на обработваема земя и така се е завишавала и получаваната субсидия. Двама от тях са успели да усвоят над 40 хил. декара. За пет години двама от арестуваните са получили над 600 хил. лв. субсидии.

Проведени са обиски, иззети са коли и камиони, претърсени са и няколко адреса, земеделската служба в Петрич, както и земеделска аптека. Намерени са договори за наем и продажба на земя. Открити са още множество ушни марки за животни.

Към момента няма подробности за използваните схеми. Една от популярните при измамите със земеделски фондове е т.нар. "бели петна". При нея пустеещи земи, незаявени за обработка от никого, се вписват за такава и съответно се получават субсидии. В тези случаи информация може да се получи от земеделските служби, които имат справки за обработваемите земи.

Друг вариант е собствеността върху площите да се придобие чрез констативен нотариален акт. Този документ се издава от нотариус, а самата процедура е предвидена за случаи, в които собствеността не може да се докаже поради различни причини – например липса на документи. Пред нотариус могат да се представят удостовертение за наследници, договор за делба или нещо друго, на база на което да се издаде констативният нотариален акт. Често обаче с тази процедура се злоупотребява.

mediapool.bg