Кламер БГ - Новини: Възможно е засилване на охраната на газовата ни мрежа

Възможно е засилване на охраната на газовата ни мрежа

България

|
Пет, 30 Септ 2022г. 17:51ч.
Възможно е засилване на охраната на газовата ни мрежа

Възможно е засилване на охраната на газовата ни мрежа

България приема много сериозно инцидента с газопроводите през Балтийско море "Северен поток" 1 и 2, защото част от международната инфраструктура преминава и през страната ни. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, визирайки продължението на газопровода "Турски поток" у нас, след заседание на министрите на ЕС в петък. На него освен мерките за успокояване на енергийния пазар бяха обсъдени и течовете от двете тръби, които се смятат за саботаж, а Дания и Швеция, в чиито води станаха авариите, обявиха, че те са резултат от два взрива със "стотици" килограми тротилов еквивалент.

"Трябва да се вземат мерки за повишаване на сигурността и охраната на такива обекти”, заяви енергийният министър.

"Трябва да обсъдим дали сегашните мерки по охрана на газопроводите са достатъчни и евентуално как бихме могли да повишим вниманието, обходите и сигурността на тези обекти, отчитайки, че ако резултатите покажат, че това е наистина целенасочено действие, вероятно има интерес така инфраструктура да бъде отстранявана или временно извеждана от експлоатация", каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в Брюксел.

Мрежата на държавния газов оператор "Булгартрансгаз" е над 3500 км, като в нея влизат освен вътрешните газопроводи и транзитните, както и продължението на "Турски поток", наричано у нас "Балкански поток". Мрежата е обект от стратегическо значение и мерките за нейната охрана се предлагат от МВР и Национална полиция и се възлагат от "Булгартрансгаз" на частни охранители с обществена поръчка. В момента дружеството провежда такава за сигурността през 2023 г. Физически обаче се охраняват само газохранилището в Чирен, компресорните и газоизмервателните станции, централното диспечерско управление в София,, където е и централата на "Булгартрансгаз" и някои от резервните такива обекти

"Ако се реши да се въведат засилени мерки за охраната на газовата мрежа, вероятно те трябва да са в допълнение към тези на частната компания и да се осъществяват от полицаи и жандармеристи", коментираха за Mediapool от газовия оператор.

mediapool.bg