Кламер БГ - Новини: Втори бизнесмен обвини Иван Ангелов в картел

Втори бизнесмен обвини Иван Ангелов в картел

България

|
Пон, 10 Май 2021г. 20:01ч.
Втори бизнесмен обвини Иван Ангелов в картел

След като преди броени дни земеделецът от Кнежа Светослав Илчовски обвини шефа на “Градус” Иван Ангелов в картел на пазара на слънчоглед, втори бизнесмен - зеленчукопроизводителят Павел Стоименов, го уличи в понеделник в сговор, но на пазара на рентата на земеделска земя.

В твърденията си Стоименов, който е собственик на “Агро-Бел 2001”, посочи, че Ангелов контролира целия регион около Стара Загора и е начело на картел, “известен като Г-8, който определя цените и размера на рентите”.

“Има картел - Г-8 - той е образуван от много земеделци в Стара Загора под ръководството на Иван Ангелов. Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя”, разказа той.

В детайли посочи, че е бил извикан да му бъде съобщено да плаща рента, която е по-малка и ощетява собствениците на земи. По думите му лица, изпратени от Иван Ангелов, му казали - "Бате Иван ви вика на килимчето".

Стоименов не се подчинил и заради това смята, че са били запалени три от офисите му, както и къща на негова служителка. Тя била възстановена, но след това отново запалена.

На въпрос как си обяснява силата на шефа на "Градус" Иван Ангелов в Стара Загора, Стоименов каза: "Той самият го каза - като ми спрат един камион яйца, се обадих на премиера. Това е зависимост", коментира Стоименов.

Той каза още, че преди години същите хора са му откраднали по електронен път фирмата.

Историята се случи през 2014-а година и бе разказана в редица телевизионни репортажи. На 6 януари 2014 г. ромът Светослав Василев поел дяловете на фермера в дружеството. Документът е подписан и подпечатан от нотариуса Валери Манчев, който твърди, че атрибутите са фалшифицирани и той самият е бил в чужбина по това време. Зад престъпната схема стои банда от шестима роми, обясни тогава Стоименов пред бТВ.

Според него подобни измами са възможни, тъй като управител на фирма се сменя с най-обикновен протокол, подаден в търговския регистър.

Тогава фирмата на Стоименов обработва над 70 хил. декара земя, а към ден днешен по собствените му думи - 100 000 дка. От сайта на фирмата става ясно, че тя се занимава и със зърнопроизводство, има и голяма база за съхранение на зеленчуци в с. Брест, община Гулянци.

mediapool.bg