Кламер БГ - Новини: Васил Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е (обновена)

Васил Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е (обновена)

България

|
Вт, 29 Авг 2023г. 17:20ч.
Васил Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е (обновена)

Васил Божков, Снимка: Архив

Бившият хазартен бос Васил Божков не се е завърнал в България доброволно, каквото впечатление остави, а бил екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства, където се укриваше през последните три години и половина. Новината, която бе съобщена първо от Mediapool във вторник, впоследствие бе потвърдена официално от прокуратурата.

Васил Божков се прибра на 25 август и бе задържан още на летището. В момента той е в ареста, където може да остане и постоянно, ако апелативният съд не отмени решението на по-долната инстанция.

Българските власти са получили официално писмо от властите на ОАЕ с дата 23 август, с което са уведомени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. Уведомени са също за номера на полета, както и за очаквания час на кацането на самолета с екстрадираното лице на "Летище София" – 15:15 ч.

Във вторник следобед прокуратурата официално потвърди, че в понеделник в Софийска градска прокуратура (СГП) са получени документи от Министерство на вътрешните работи на Обединените арабски емирства (ОАЕ) чрез българското МВР, отнасящи се до Васил Божков. В документите е посочено, че компетентните власти на ОАЕ са решили да екстрадират българския гражданин с директен полет от Дубай до София. "До настоящия момент СГП не е получила съдебен акт на компетентните власти на ОАЕ относно решението за екстрадиция", уточнява прокуратурата.

Защитата на Божков отрича твърденията на държавното обвинение за екстрадиране (виж карето).

Първоначално Божков създаде впечатлението, че се прибира в България по собствено решение, а адвокатът му твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал "разрешение" от властите в Дубай. Сега обаче излиза, че не става дума за разрешение, а за екстрадиция.

"След някои събития, свързани със съдебната власт, той (Васил Божков, б. р.) предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се поменят в положителния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателите дела срещу него за престъпление срещу държавата", каза през уикенда адв. Георги Гатев.

В документите от ОАЕ се посочва, че Васил Божков е върнат заради обвинение в "пране на пари". Според запознати той може да бъде съден само за обвинението, за което е екстрадиран, а не и по останалите обвинения, поради което може да възникнат проблеми за прокуратурата.

Междувременно във вторник стана ясно, че Божков ще бъде разпитан по твърденията си, че е давал подкупи на Бойко Борисов и Владислав Горанов.

Досега официално се знаеше, че през февруари 2020 г. българската прокуратура е изпратила над 200 страници документи до ОАЕ с искане за екстрадирането на Божков. Дълго време обаче държавното обвинение твърдеше, че няма никакъв отговор от емирствата, поради което се стигна дори до спиране на едно от делата срещу бизнесмена – с криминалните обвнинения.

Разследването бе спряно заради липса на отговор на молби за правна помощ от българската прокуратура до властите в Обединените арабски емирства. Първото искане е пратено още в края на 2021 г., а отговор не е получен. Второто е от миналия юни.

Тъй като по закон се изисква постановлението за повдигане на обвинение да бъде връчено лично на обвиняемия, прокуратурата трябваше да се опита да издири Божков. Ако призовката му бъде връчена и той не се яви, може да се пристъпи към задочно повдигане на обвинения. Без обаче да е направен опит за намирането му, процедурата нямаше как да продължи преди връщането на бизнесмена на българска територия.

Защитата на Божков: Имаме сертификат, че се предаде на властите доброволно

След публикацията екипът на Васил Божков отговори на Mediapool, че твърденията на прокуратурата не са верни, тъй като още на 20 юни тази година Божков се е появил при прокуратурата на ОАЕ и е предявил желание да се предаде доброволно на българските власти, за което той разполага със сертификат с дата 23 август 2023 г.

Според публикация на самия Божков във Фейсбук от 6 октомври 2021 г. българските власти са изпратили общо 18 искания до институциите в ОАЕ за екстрадирането му чрез министерствата на правосъдието и на външните работи. Но българската прокуратура не е представила най-важните документи, свързани с исканията - първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които според защитата на Божков е задължително да бъдат предоставени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ. Властите чакали тези документи над година, но така и не ги получили, поради което най-висшият съд в Абу Даби окончателно е отхвърлил исканията за екстрадиция.

Решението е влязло в сила и не подлежи на обжалване, твърди Божков през 2021 г. Впоследствие решението е било пратено до българските власти и Интерпол. Защитата на Божков твърди, че той е получил по законовия ред в Дубай над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България, но нито е получавал, нито е правен опит за връчване на уведомления на българската прокуратура.

"Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се "укривам", че "не могат да ме открият и да ми връчат призовка", че "още чакат решения по исканията за екстрадицията ми" и други подобни твърдения", написа тогава Божков.

mediapool.bg