Кламер БГ - Новини: ВСС се обърна срещу Гешев и предложи освобождаването му

ВСС се обърна срещу Гешев и предложи освобождаването му

България

|
Пет, 12 Май 2023г. 16:44ч.
ВСС се обърна срещу Гешев и предложи освобождаването му

Снимка: БГНЕС

По всичко личи, че главният прокурор Иван Гешев ще изхвърчи от поста по-бързо, отколкото някой би очаквал. След като се оказа без подкрепата на политическите си покровители ГЕРБ и ДПС, в петък сутринта от Гешев се отметнаха и безусловно верните му протежета от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, шестима от които поискаха официално отстраняването му от длъжност. Малко по-късно прокурори от Апелативна прокуратура – София направиха същото. Нещо чудно да последват и други "спонтанни" прояви, които в прокурорските редици обикновено са изпълнение на команди под строй.

Прокурорската колегия във ВСС се обърна на 180 градуса

Членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която по традиция няма различно становище от това на главния прокурор по който и да е въпрос, изведнъж се обърна срещу него и поиска отстраняването му от длъжност. Предложението е подписано от шестима души, избрани както и прокурорите, така и от парламентарната квота на съвета. Това са Георги Кузманов и Йордан Стоев (квота на прокурорите), Гергана Мутафова и Калина Чапкънова (ГЕРБ), Огнян Дамянов (Обединени патриоти) и Светлана Бошнакова (БСП).

В искането си те настояват Пленумът на ВСС да установи нарушение на Гешев – уронване на престижа на съдебната власт и да предложи на президента освобождаването му от длъжност. Причината е намеса на главния прокурор в разследването на т.нар. атентат срещу него на 1 май. Според шефа на националното следствие Борислав Сарафов Гешев лично е изпратил на място "израелски експерт", който направил оглед. За подобни действия няма законово основание и главният прокурор не би следвало да се разпорежда по разследване, което лично го засяга. Той е свидетел и пострадал по това дело, пишат шестимата, доскоро беззаветно верни на Гешев членове на ВСС.

Още повече, че през последните три години Гешев не е спрял да обяснява, че прокурорите не са му пряко подчинени, а той е само шеф на шефовете им или "административен ръководител на административни ръководители". Събитията около взрива обаче показват точно обратното.

Искането идва само ден след като кандидатът на ГЕРБ за премиер Мария Габриел заяви, че ако се състави правителство, бъдещият правосъден министър ще поиска свалянето на Гешев от поста поради "уронване престижа на съдебната власт" - тоест същия мотив, който сега посочва Прокурорската колегия на ВСС.

ДПС - другата партия освен ГЕРБ, която досега непоколебимо бранеше главния прокурор, приветства идеята и тя внезапно се оказа обединяваща всички парламентарни сили в момента.

През последните десетина дни ВСС упорито мълчеше по темата за отстраняването на Гешев. В четвъртък Атанаска Дишева от съдийската колегия поиска казусът да бъде обсъден, но мнозинството отхвърли предложението й. Ден по-късно се появи предложението за отстраняване.

За да бъде свален от поста Гешев, са нужни 17 гласа на Пленума на ВСС, в който заседават съвместно съдии и прокурори. Със същото мнозинство е и избирането. В края на 2019 г. същият състав на ВСС одобри кандидатурата на Гешев. Тогава той имаше силната подкрепа на предшественика си Сотир Цацаров, както и на парламентарната квота в съвета. Президентът Румен Радев отказа да назначи Иван Гешев и се стигна до прегласуване във ВСС, в което същите членове на ВСС отново монолитно подкрепиха кандидатурата му. След втория вот държавният глава няма право да не подпише указ, така че Гешев официално бе назначен на поста.

В следващите две години ВСС отхвърли две предложения за отстраняване на Гешев, макар и основанията да бяха различни. Тогава съветът ясно показа, че е готов да брани главния прокурор на всяка цена. Първото искане бе внесено пряз лятото на 2021 г. от Янаки Стоилов, правосъден министър в служебния кабинет на Румен Радев. Съдебният съвет отхвърли това искане като "недопустимо". Ето защо казусът стигна до Конституционния съд, който през 2022 г. обяви, че министърът на правосъдието има правомощие да внася мотивирани искания за освобождаване на главния прокурор и председателите на върховните съдилища при тежки нарушения или неизпълнение на служебните задължения.

Второто предложение за уволнение на Гешев бе направено от Надежда Йорданова, правосъден министър в кабинета "Петков". Същото монолитно мнозинство от 16 гласа във ВСС отхвърли искането.

Още по темата:

ГЕРБ и ДПС са съгласни, че Гешев трябва да си ходи (видео)

Сегашното предложение за отстраняването му се крепи изцяло на твърденията на заместника му Борислав Сарафов. Към него е прикрепена дори позицията на шефа на следствието, изпратена до БТА преди седмица. В нея той посочва, че Гешев е изпратил израелски експерт за оглед, а чужденецът бил доведен зам.-шефа на службата Ясен Тодоров.

"Описаната пряка намеса в разследването е особено укорима като е осъществена от най-висшия ръководител в системата на държавното обвинение. Тежкото нарушение на служебните задължения е основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността "главен прокурор", пишат шестимата.

Всичко това се случва на фона на тотално мълчание от страна на Гешев. Той замина за САЩ преди няколко дни за срещи с еврейски организации. Няма информация кога ще се върне и дали е готов да си подаде оставката. Доскоро той твърдеше, че решен да изкара мандата си до край и заклеймяваше всички, които искат реформи на институцията или освобождаването му от поста, че искат да завладеят прокуратурата с "погром" .

Самите прокурори демонстрираха безапелационна подкрепа за началника си, под всякаква форма и начин. Последната таква проява бе на 2 май, когато прокурори и следователи излязоха на протест пред съдебните палати в цялата страна заради "терористичния акт" срещу Иван Гешев.

mediapool.bg