Кламер БГ - Новини: Радев: Трябва нови инструменти за работа с Русия

Радев: Трябва нови инструменти за работа с Русия

България

|
Вт, 25 Май 2021г. 17:22ч.
Радев: Трябва нови инструменти за работа с Русия

Сн. БГНЕС, архив

Президентът Радев е призовал Европейския съвет да приложи нови методи, за да постигне целите спрямо Русия.

Трябва да търсим нови инструменти за работа с Русия, каза Радев пред български журналисти в Брюксел, където участва в двудневното заседание на Европейския съвет.

"Виждате, че сме в санкционен режим от 2014 г. - това променя ли поведението към по-добро, изчерпваме ли всички инструменти, така че да постигаме своите цели спрямо Русия?. Споделих това и другите лидери се съгласиха - че трябва да търсим пътища да прилагаме нови методи и инструменти, с които да постигаме напредък в това, което искаме да видим накрая", посочи президентът, цитиран от БТА.

Той поясни по повод изразената подкрепа за Чехия, че солидарността е основният принцип на ЕС и ако някоя държава се чувства застрашена, нормално е всички да застанат зад нея. Президентът уточни в отговор на въпрос, че не е искано нашата страна да бъде поименно посочена в заключенията на Европейския съвет сред пострадалите от руските действия.

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство в Прага по подозрение, че разузнавателните служби ГРУ са замесени в експлозиите в чешки военен склад през 2014, при които загинаха двама души. Малко по-късно българската прокуратура обяви, че четири взрива на военни складове в България през последните 10 години вероятно са били извършени от офицери от руското военно разузнаване (ГРУ).

Темата за Русия е трудна за ЕС, каза президентът.

По думите му снощи дебатът в Европейския съвет е бил за разума и трезвата преценка.

"Много европейски лидери ясно изразиха тревога от състоянието на отношенията с Русия и извода, че растящото напрежение, разделението в Европа, не е от полза за ЕС", добави той.

Държавният глава отбеляза, че диалогът е част от основните принципи на ЕС, затова е било възложено изготвянето на доклад за необходимата политика спрямо Русия, така че да се отчита и нуждата от диалог.

Той добави, че пред своите колеги снощи е посочил необходимостта от сътрудничество с Москва в областта на сигурността, климатичните промени и справянето с ковид.

По неговите думи много европейски лидери са посочили, че ако ЕС и Русия стоят твърде разделени, Москва може да поеме и по друг път - към сближаване с Китай.

Трябва да се търси баланс и диалог, призова Радев.

По неговите думи, след като САЩ са оттеглили своите възражения към строежа на газопровода "Северен поток", разширението на съоръжението ще бъде завършено. Европейските страни също нямат вече достатъчно силни аргументи, за да продължат да настояват за нови санкции, добави той.

mediapool.bg