Кламер БГ - Новини: България иска да приеме военноморското командване на НАТО в Черно море

България иска да приеме военноморското командване на НАТО в Черно море

България

|
Пет, 26 Ноем 2021г. 18:08ч.
България иска да приеме военноморското командване на НАТО в Черно море

Сн. БГНЕС

България е заявила интерес да е домакин на регионалния военноморски компонент на Военноморското командване на НАТО за региона на Черно море (MARCOM). Тази позиция е припомнил министърът на отбраната Георги Панайотов по време на срещата с колегите му от формата Б-9 в румънската столица Букурещ.

По време на срещата министър Георги Панайотов е заявил подкрепата на България за засилването партньорството между НАТО и ЕС в областта на отбраната и сигурността.

В обща позиция министрите на отбраната от НАТО на Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия са призовали бъдещата Стратегическа концепция на НАТО да отрази и заплахите и предизвикателствата по Източния фланг на Алианса.

В документа от срещата е била записана и загриженост за обстановката на границата с Беларус и солидарност със засегнатите съюзници Полша, Литва и Латвия, съобщиха от МО.

Изразена бе и обща тревога, относно действията на Русия по целия Източен фланг на Алианса от Балтийско до Черно море и особено от струпването на сили и средства в непосредствена близост до украинската граница.

mediapool.bg