Кламер БГ - Новини: Битите младежи поканени на извънредното заседание за полицейското насилие

Битите младежи поканени на извънредното заседание за полицейското насилие

България

|
Вт, 17 Авг 2021г. 08:05ч.
Битите младежи поканени на извънредното заседание за полицейското насилие

Битите младежи поканени на извънредното заседание за полицейското насилие

Председателят на парламента Ива Митева е поканила на извънредното заседание на Народното събрание младежите, които бяха бити от полицаи по време на протестите миналата година.

"Чух се още онзи ден с едно от децата и те са доста притеснени. Знам как може да им е увредена психиката, знам през какво са минали. Аз си позволих да поканя тези деца на заседанието на парламента и те ще дойдат утре в пленарна зала, за да видят как депутатите ще ги гледат в очите, как ще мине дебата и да видят как народните представители изпълняват своите задължения", каза Митева в понеделник пред бТВ.

Тя свиква извънредно заседание на НС във вторник във връзка с показаните ден по-рано бруталните кадри на полицейско насилие над протестиращи на 10 юли миналата година.

"Ще изслушаме министъра на вътрешните работи. Той ще ни каже нарушителите с какви наказания са, техните началници и ръководители – наказани ли са? Има ли предприети мерки това да не се допуска? Не трябва да бъдем безразлични", посочи Митева.

Председателят на парламента не прие и обяснението на главния прокурор Иван Гешев, че няма да се яви в Народното събрание, защото имало разделение на властите и не можело да се осъществява "парламентарен контрол върху работата на конкретни магистрати и по неприключили дела".

"Няма да питаме главния прокурор по конкретни дела, а ще поискаме информация за броя на разследванията, а броя на делата и наказаните, които имат отношение към полицейското насилие от миналата година. Нека ни гледа в очите, когато ни говори за всичко това", посочи Митева.

По думите ѝ Гешев не е стъпвал в парламента от миналата година и е време да го направи. "Няма да бъде любезно поканен, а ще имаме решение, в което до петък да представи доклад в комисия във връзка с насилието над протестиращи граждани. Той е длъжен да го направи по силата на правилника на НС, който е със силата на закон", каза председателят на парламента.

"Очаквам декларацията на Народното събрание да осъди полицейското насилие, че се определя актът за нечовешко и унизително третиране и че не бива да допускаме повече такива действия, а виновните лица да бъдат наказани", допълни тя.

По-късно в понеделник президентът Румен Радев приветства решението на Ива да свика извънредно на парламента.

Радев посочи след заседанието на КСНС, че трябва да се установи цялата верига на отговорност - от извършителите през администраторите до политиците, наредили или допуснали това да се случи.

ГЕРБ твърдят, че показаните сега нови кадри за ексцесиите и извращенията от страна на полицаи спрямо протестиращи са част от схема срещу партията, за да не можела тя да участва в съставянето на правителство.

mediapool.bg